necelý 1/2 litr mléka, které se může přidat, aby vzniklo vláčné těsto
Mazání:
Tvarohové
1,5 kg tvarohu
30 dkg cukru
1/8 másla
1/8 šlehačky
vanilkový cukr
trochu rumu
citronová kůra
2 bílky
Makové
30 dkg máku
vejce
2 lžíce másla
cukr dle chuti
Povidlové
75 dkg švestkových povidel
trochu rumu
hřebíček
Postup přípravy:
Mouku dáme do mísy, uděláme důlek a přidáme kvásek z mléka cukru a droždí. Pak přidáme ostatní přísady a zaděláme těsto a necháme kynout. Během kynutí hmotu ještě několikrát propracujeme vařečkou. Těsto celkově kyne přes dvě hodiny. Během doby kynutí si připravíme kulaté papíry a namažeme je po jedné straně tukem.
Mazání tvarohové - Tvaroh smícháme s cukrem, máslem a šlehačkou a přidáme vanilkový cukr, rum, citronovou kůru a sníh ze dvou bílků.
Makové - Mák umeleme nebo použijeme již mletý a přidáme cukr a spaříme vařicí vodou. Necháme vychladnout, přidáme vejce, máslo a promícháme. Mák musí být vláčný.
Povidlové - Povidla umeleme na masovém mlýnku, aby byla zcela bez kousků. Přidáme rum a špetku tlučeného hřebíčku.
Mazání naplníme 3 do sáčků s trubičkami. Z vykynutého těsta navážíme bochánky o váze 22 dkg a ty rozválíme na kulatých papírech, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a začneme zdobit mazáním. Nejlépe vypadají koláče zdobené do geometrických tvarů, stačí i jednoduché řádky, kdy se střídá tvaroh, mák, povidla. Chodské hospodyně začínají vždy zdobit tvarohem. Nakonec se koláče dozdobí lístečky loupaných mandlí na povidlech a máku. Rozinkami na tvarohu. Koláče se dají péct do předehřáté trouby asi na 15 minut. Musí se hlídat, aby byli správně upečené, protože jsou chloubou kuchařky.