Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Originální Chodské koláče

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg másla nebo jiného tuku
  • 6 dkg droždí
  • asi 1 dkg soli
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 1/8 litru Slehačky
  • 2 lžíce oleje
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 3 lžíce rumu
  • necelý 1/2 litr mléka, které se může přidat, aby vzniklo vláčné těsto

Mazání:

Tvarohové

  • 1,5 kg tvarohu
  • 30 dkg cukru
  • 1/8 másla
  • 1/8 šlehačky
  • vanilkový cukr
  • trochu rumu
  • citronová kůra
  • 2 bílky

Makové

  • 30 dkg máku
  • vejce
  • 2 lžíce másla
  • cukr dle chuti

Povidlové

  • 75 dkg švestkových povidel
  • trochu rumu
  • hřebíček
Postup přípravy:
  1. Mouku dáme do mísy, uděláme důlek a přidáme kvásek z mléka cukru a droždí. Pak přidáme ostatní přísady a zaděláme těsto a necháme kynout. Během kynutí hmotu ještě několikrát propracujeme vařečkou. Těsto celkově kyne přes dvě hodiny. Během doby kynutí si připravíme kulaté papíry a namažeme je po jedné straně tukem.
  2. Mazání tvarohové - Tvaroh smícháme s cukrem, máslem a šlehačkou a přidáme vanilkový cukr, rum, citronovou kůru a sníh ze dvou bílků.
  3. Makové - Mák umeleme nebo použijeme již mletý a přidáme cukr a spaříme vařicí vodou. Necháme vychladnout, přidáme vejce, máslo a promícháme. Mák musí být vláčný.
  4. Povidlové - Povidla umeleme na masovém mlýnku, aby byla zcela bez kousků. Přidáme rum a špetku tlučeného hřebíčku.
  5. Mazání naplníme 3 do sáčků s trubičkami. Z vykynutého těsta navážíme bochánky o váze 22 dkg a ty rozválíme na kulatých papírech, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a začneme zdobit mazáním. Nejlépe vypadají koláče zdobené do geometrických tvarů, stačí i jednoduché řádky, kdy se střídá tvaroh, mák, povidla. Chodské hospodyně začínají vždy zdobit tvarohem. Nakonec se koláče dozdobí lístečky loupaných mandlí na povidlech a máku. Rozinkami na tvarohu. Koláče se dají péct do předehřáté trouby asi na 15 minut. Musí se hlídat, aby byli správně upečené, protože jsou chloubou kuchařky.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Jemné řezy s višněmi a čokoládou

Jemné řezy s višněmi a čokoládou

Obrázek Jednoduché a vynikající kremrole

Jednoduché a vynikající kremrole

Obrázek Vynikajúci koláč s mascarpone podle Terezie

Vynikajúci koláč s mascarpone podle Terezie

Obrázek Schwarzwaldský dort - black forrest cake

Schwarzwaldský dort - black forrest cake

TOPlist