Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Skořicové švýcarky

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 225 ml mléka
  • 100 g Hery
  • 1 vejce
  • 120 g cukru
  • necelá lžička soli
  • trochu citronové kůry
  • 250 g polohrubé a 250 g hladké mouky
  • 20 g droždí

Náplň:

  • 3 vrchovaté lžíce cukru krupice a stejně strouhanky
  • trochu skořice

Dále

  • rozinky v rumu (nemusí být)
  • olej na potření
Postup přípravy:
  1. Těsto zaděláme ručně nebo v pekárně.
  2. Pekárna: Do pekárny nalijeme rozpuštěný vlažný tuk a vlažné mléko, ve které jsme rozmíchali vejce. Z cukru si odebereme 1 lžíci, zbytek nasypeme do pekárny. Přidáme prosátou mouku (pokojové teploty), do jednoho rohu nasypeme sůl a citronovou kůru, na opačný konec do dolíčku v mouce nasypeme lžíci cukru a rozdrobíme na něj droždí. Zapneme program TĚSTO a necháme vykynout.
  3. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme olejem, posypeme směsí cukru, strouhanky a skořice, můžeme přidat rozinky a srolujeme jako závin. Povrch závinu potřeme olejem, dokud je vcelku, pak jej pokrájíme ostrým nožem na 12 kousků, na plechu s pečícím papírem každou švýcarku  v polovině promáčkneme a necháme chvíli nakynout.
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C, během pečení snížíme na 160°C, doba pečení asi 25 minut.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Maďarský tradiční  mléčný bochník se sušeným ovocem

Maďarský tradiční mléčný bochník se sušeným ovocem

Obrázek Velikonoční beránek podle Radky

Velikonoční beránek podle Radky

Obrázek Meruňkový koláč se smetanovou pěnou a ořechovým sněhem

Meruňkový koláč se smetanovou pěnou a ořechovým sněhem

Obrázek Banánové muffinky s čokoládou

Banánové muffinky s čokoládou

TOPlist