Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Kynutý koláč se švestkami a tvarohem

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 50g změklé máslo
  • 350g hladká mouka
  • polovina droždí
  • 100ml vlažné mléko
  • 1ks vejce
  • špetka soli

Náplň:

  • 250g tvaroh vanička
  • vanilka
  • 80g cukr
  • 1ks vejce
  • švestky - vypeckované a přepůlené

Drobenka:

  • 50g měkké máslo
  • 60g cukr
  • 80g polohrubá mouka
  • lžička skořice
  • půl lžičky perníkového kořeni
  • trocha vanilky
Postup přípravy:
  1. Těsto:
  2. Mléko trochu ohřejeme a přidáme cukr a droždí, promícháme necháme cca 12 minut vzejít kvásek. Ostatní ingredience dáme do mísy, následně přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Nemá být moc tuhé, ale zároveň nesmí lepit. Pokud je těsto v pořádku, necháme kynout zhruba na hodinu.
  3. Mezitím si připravíme švestky. Vypeckujeme a rozdělíme na poloviny.
  4. Náplň:
  5. Všechny ingredience dáme do mísy a metličkou vymícháme.
  6. Drobenka:
  7. Všechny suroviny si dáme do misky a rukama žmouláme až nám vznikne krásná drobenka.
  8. Vše máme připravené a tak si ještě vymažeme pekáč máslem a vysypeme hrubou moukou.
  9. Vykynuté těsto vyndáme z mísy a rukama z něj na válce uděláme placku. Přendáme na plech a rukama vytahujeme do krajů. Polijeme tvarohovou směsí, přidáme švestky a nakonec zasypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů u horkovzduchu na 180 stupňů u obyčejné po dobu zhruba 25-35 minut. Každý podle své trouby.
Moučníky, dezerty, dorty

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Šneci z kynutého těsta s pudinkem a povidlím

Šneci z kynutého těsta s pudinkem a povidlím

Obrázek Pšenično žitná šlehačková bábovka

Pšenično žitná šlehačková bábovka

Obrázek Křehké sádlové koláčky - recept z roku 1936

Křehké sádlové koláčky - recept z roku 1936

TOPlist