Kynutý koláč se švestkami a tvarohem
Potřebné přísady:Těsto:
- 50g změklé máslo
- 350g hladká mouka
- polovina droždí
- 100ml vlažné mléko
- 1ks vejce
- špetka soli
Náplň:
- 250g tvaroh vanička
- vanilka
- 80g cukr
- 1ks vejce
- švestky - vypeckované a přepůlené
Drobenka:
- 50g měkké máslo
- 60g cukr
- 80g polohrubá mouka
- lžička skořice
- půl lžičky perníkového kořeni
- trocha vanilky
Postup přípravy:
- Těsto:
- Mléko trochu ohřejeme a přidáme cukr a droždí, promícháme necháme cca 12 minut vzejít kvásek. Ostatní ingredience dáme do mísy, následně přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Nemá být moc tuhé, ale zároveň nesmí lepit. Pokud je těsto v pořádku, necháme kynout zhruba na hodinu.
- Mezitím si připravíme švestky. Vypeckujeme a rozdělíme na poloviny.
- Náplň:
- Všechny ingredience dáme do mísy a metličkou vymícháme.
- Drobenka:
- Všechny suroviny si dáme do misky a rukama žmouláme až nám vznikne krásná drobenka.
- Vše máme připravené a tak si ještě vymažeme pekáč máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Vykynuté těsto vyndáme z mísy a rukama z něj na válce uděláme placku. Přendáme na plech a rukama vytahujeme do krajů. Polijeme tvarohovou směsí, přidáme švestky a nakonec zasypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů u horkovzduchu na 180 stupňů u obyčejné po dobu zhruba 25-35 minut. Každý podle své trouby.
Moučníky, dezerty, dorty
Mohlo by se Vám líbit