Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Koláčky z převalovaného plundrového těsta

Potřebné přísady:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 3 žloutky + 1 celé vejce
  • 60 g cukru
  • 200 g másla (a nešetřete, žádný tuk na pečení to nenahradí)
  • 30 g čerstvého droždí
  • cca 250 ml mléka
  • 2 kostky tvarohu
  • rozinky (nemusí být, kdo je nesnáší)
  • do náplně další žloutek
  • cukr dle chuti a vanilkový puding Oetker bez vaření
  • Citronová kůra
Postup přípravy:
  1. Odvážím si 500 g mouky. Třetinu odeberu, proňahňám s 200 g měkkého másla a dám do chladna. Teda do lednice. Z teplého mléka, trochy mouky, cukru a droždí nechám vzejít kvásek. Mezitím si připravím tvarohovou náplň - Tvaroh smíchám s 1 žloutkem, předem namočenými rozinkami (ideálně v rumu), cukrem a 1 pudingem Oetker vanilkový zastudena.
  2. Udělám si žmolenku z mouky, másla a krupicového cukru. Potom kvásek smíchám s ostatními surovinami (mouka, vejce, zbytek cukru ), pořádně vymíchám a nechám přikryté v teple kynout asi 30 minut.
  3. Potom vykynuté těsto rozválím na válu, zapracuji do něj placku z máslovo-moukového bochánku, hodně překládám, asi jako u lístkového těsta. Plním tvarohovou nádivkou, pomažu vejcem a nahoru prdnu žmolenku - posypku či jak tomu kdo říká. Peču v troubě na cca 180° až nahoře, cca 20 minut.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Hraběnčiny řezy se švestkami

Hraběnčiny řezy se švestkami

Obrázek Celozrnný banánový chlebíček

Celozrnný banánový chlebíček

Obrázek Šlehačkové řezy rafaelo - hrnečkové

Šlehačkové řezy rafaelo - hrnečkové

Obrázek Švýcarky - Švédské skořicové bulky

Švýcarky - Švédské skořicové bulky

Obrázek 🍓 Domácí jahodové nanuky s citronem

🍓 Domácí jahodové nanuky s citronem

TOPlist