Koláče hruškovo-jablečné
Potřebné přísady:Těsto
- 300g hladká mouka nebo manitoba
- polovina droždí
- 170ml mléka
- 50g cukr
- 1ks střední vejce
- 60g změklé máslo
- lžička medu
- špetka soli
- špetka mlstého badyánu - kdo nemá rád vynechá
Náplň
- jablka
- hrušky
- šťáva z poloviny citronu
- kůra z poloviny citronu
Drobenka
- cukr hnědý
- máslo
- hladká mouka
- trocha rumu
Na potření
Postup přípravy:
- Ze surovin na těsto vezmeme mléko, lehce přihřejeme a přidáme lžičku cukru a droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek. To trvá zhruba 15 minut.
- Mezitím si prosijeme mouku do mísy, smícháme s ostatními surovinami a nakonec přidáme vzešlý kvásek a propracujeme. To bude trvat v robotu zhruba 15 minut. Potom těsto pomoučníme, přikryjeme necháme kynout zhruba hodinu až hodinu a půl. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, opatrně vyválíme do obdélníku a rozdělíme na devět kusů.
- Jablka a hrušky nastrouháme, přidáme šťávu a kůru z citronu, promícháme.
- Změklé máslo, cukr a mouku dáme do misky. Přidáme rum a vypracujeme žmolenku.
- Na plech vyložený pečícím papírem tvarujeme koláče, které plníme směsí jablek a hrušek, nakonec posypeme žmolenkou a pečeme na 190 stupňů 13-15 minut.
- Horké koláče potřeme směsí másla a rumu- nešetříme. Necháme vychladnout a pocukrujeme cukrem moučka. Nejelepší jsou ještě ten den.
Moučníky, dezerty, dorty
Mohlo by se Vám líbit