Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Koláče hruškovo-jablečné

Potřebné přísady:

Těsto

  • 300g hladká mouka nebo manitoba
  • polovina droždí
  • 170ml mléka
  • 50g cukr
  • 1ks střední vejce
  • 60g změklé máslo
  • lžička medu
  • špetka soli
  • špetka mlstého badyánu - kdo nemá rád vynechá

Náplň

  • jablka
  • hrušky
  • šťáva z poloviny citronu
  • kůra z poloviny citronu

Drobenka

  • cukr hnědý
  • máslo
  • hladká mouka
  • trocha rumu

Na potření

  • máslo
  • rum
Postup přípravy:
  1. Ze surovin na těsto vezmeme mléko, lehce přihřejeme a přidáme lžičku cukru a droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek. To trvá zhruba 15 minut.
  2. Mezitím si prosijeme mouku do mísy, smícháme s ostatními surovinami a nakonec přidáme vzešlý kvásek a propracujeme. To bude trvat v robotu zhruba 15 minut. Potom těsto pomoučníme, přikryjeme necháme kynout zhruba hodinu až hodinu a půl. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, opatrně vyválíme do obdélníku a rozdělíme na devět kusů.
  4. Jablka a hrušky nastrouháme, přidáme šťávu a kůru z citronu, promícháme.
  5. Změklé máslo, cukr a mouku dáme do misky. Přidáme rum a vypracujeme žmolenku.
  6. Na plech vyložený pečícím papírem tvarujeme koláče, které plníme směsí jablek a hrušek, nakonec posypeme žmolenkou a pečeme na 190 stupňů 13-15 minut.
  7. Horké koláče potřeme směsí másla a rumu- nešetříme. Necháme vychladnout a pocukrujeme cukrem moučka. Nejelepší jsou ještě ten den.
Moučníky, dezerty, dorty

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Super snadný piškotový korpus

Super snadný piškotový korpus

Obrázek Limonádová bábovka z mého dětství

Limonádová bábovka z mého dětství

Obrázek Maková buchta s citrónovou polevou podle Markétky

Maková buchta s citrónovou polevou podle Markétky

Obrázek Super rychlý tvarohový koláč

Super rychlý tvarohový koláč

TOPlist