Fenykl s fazolemi a ztraceným vejcem
Potřebné přísady:
- 4-5 malé fenykl
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- lžička jemné mořské soli
- 1 1/2 lžíce med
poloviny citronu
- 1/4 šálku suchého bílého vína
- 2 šálky vařené bílé fazole (corona, cannellini, atd)
- 1/2 šálku vody (nebo schovat vodu z vaření fazolí)
- polovina šálku nahrubo nasekaného kopru
Postup přípravy:
- Na přípravu fenyklu, odstraňte tuhé vnější vrstvy. Fenykly nakrájíme po délce na polovinu palce tlusté klínky.
- Budeme dělat ve velké pánvi na střední teplotu, přidejte olivový olej. Když olej začne vlnit a pohybovat se směrem od středu pánve, přidejte fenykl. Fenykly mějte na celém povrchu pánve, spíše než je shromáždit do hloučku, a nechat je sedět bez míchání, dokud po stranách nezačnou karamelizovat, zhruba 2 minuty, nebo tak nějak. Zamíchejte a vařte další 2 minuty, dokud fenykl není propečený. Přidejte med, citron, sůl, a víno a nechte na pánvi za stálého míchání vše krásně zkombinovat. Nechte víno vyvařit alkohol, ale ne úplně a teplotu snížte. Přidáme vařené fazole. Vaříme, až jsou fazole prohřát asi 5 minut.
- Podávejte přelité velkou hrst nasekaným koprem a postříkejte svým nejlepším olivovým olejem.
- Jako plnohodnotnější jídlo můžeme podávat se ztraceným vejcem:
- Vodu s octem vlijeme do hrnce a přivedeme k varu. Velmi opatrně do vroucí tekutiny vpouštíme rozkleplé vejce jedno vedle druhého.
- Vaříme přibližně 4 minutky, vyjmeme, roztřepené konce odkrojíme, přelijeme studenou vodou a necháme vychladnout.
Mohlo by se Vám líbit