Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Vaření, pečení, receptyVegetariánské a veganskéVegetariánské

Avokádo - pěstujeme doma a z pecky

Potřebné přísady:
  • pecka z avokáda
  • špejle
  • sklenička
  • voda
  • vrtačka
Postup přípravy:
  1. Avokádo si doma můžete vypěstovat z pecky a to následujícím způsobem. pecku vyjměte z avokáda a důkladně ji omyjte studenou vodou a odstraňte veškeré zbytky avokádové dužiny. Pokud by jsme takto neučinili tak by nám pak mohli na avokádu ze zbytků vznikat plísně.
  2. Pecku provrtáme tak že si ji postavíme, aby její špičatá část byla nahoře a baculatější dole, ta bude potom ponořena do vody. Ze špičky nám totiž po čase porostou lístečky a dole z baculatější části porostou kořínky :-) Někdo pecku rovnou napíchne, my jsme vrtali - také je možné pecku strčit jen tak do hlíny. U nás je osvědčený tento postup.
  3. Teď vezmeme vrtačku, jde to strašně lehce. Někdo i propichuje párátkem a nebo jen zabodává, já jsem pecku navrtala , aby to pěkně drželo.
  4. Nádobku naplňte vodou a baculatou část musíte mít potopenou ve vodě. Vodu vyměňujeme jednou za dva dny.
  5. Pokud se o svou pecku budete pěkně starat tak po 3 až 6 týdnech vám špičatá část jakoby praskne a poleze vám ven stonek na které Vám potom porostou první lístečky Vašeho avokáda.
  6. Po delší době si všimněte, že na spodní baculaté části pecky se vám začínají tvořit kořínky. celková doba než můžete pecku zasadit a vypěstovat si z avokáda strom trvá zhruba 3 měsíce. Není to ale nic náročného a tak proč to nezkusit. Je to příjemná zábava a i Vaše děti se tak mohou starat o svoji kytičku a zkusit si tak vypěstovat z pecky opravdový strom.
  7. Na sázení použijeme jako substrát zahradní zem s rašelinou a pískem. Pecku zasadíme tak, aby nám vršek pecky vyčníval nad zemí. Optimální teplota pro pěstování avokáda je cca 25 stupňů v létě a okolo 12 stupňů v zimě.
  8. V létě zaléváme vydatně a rosíme listy, v zimě zálivku omezíme, ale neměla by rostlinka být úplně suchá, protože sucho způsobuje opadávání listů.
  9. Avokádo špatně snáší přesazování a tak zvolte raději velký květináč a když už musíte přesazovat, měli by být mezi přesazováním velké pauzy.
  10. Pokud by jste se chtěli dočkat plodů, je to běh na dlouhou trať a trvá to okolo 6 let :-)
  11. Pozor avokádo je citlivé na zálivku a pokud přelíváte tak avokádo reaguje tak a podle toho to i poznáte, že mu začnou hnědnout listy.
  12. Zaštipování avokáda tak jak to dělala moje babička, nevím jak je to oficiálně, ale tohle fungovalo.
  13. Zaštípneme avokádo na požadovanou výšku, ono totiž klidně v domácích podmínkách vyroste a má i přes 2 metry :-)
  14. Takže pokud dám příklad chcete stromeček o výšce 0,5 m tak zaštípneme v 0,5m - pak se začne rozvětvovat. Výhonky na spodní části stonku odstranit a můžete eventuálně tvarovat stromek jako u jiných stromů.
  15. Chce to lehkou půdu a velký květináč, babička poprvé přesazovala když avokádu byl jeden rok do květináče o průměru 40 cm. Občas tj. jednou za měsíc přihnojit Crastalonem start, ale někdo nehnojí vůbec a rostlinka mu také pěkně roste. Hlavně ať má rostlinka dostatek světla a není přelitá je to vlastně tropický plevel jako třeba banán a tak by se Vám jeho pěstování mělo podařit. Ještě se nedoporučuje rostlinu často stěhovat z místa na místo, ale znám lidi co jí mají přes léto venku, třeba pod pergolou. Nejsem žádný odborník na pěstování a tohle jsou jen postřehy, které doma máme :-))
  16. Hodně štěstí při pěstování a budu ráda když zašlete fotečky jak pěstování jde vám. foto stačí poslat na pidak@pidak.cz a do zprávy pro příjemce napsat avokádo :-))
Vegetariánské
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Lívance - kváskové s ovesnými vločkami

Lívance - kváskové s ovesnými vločkami

Obrázek Čočka s vejcem na kyselo aneb stará dobrá klasika

Čočka s vejcem na kyselo aneb stará dobrá klasika

Obrázek Tip jak uchovat čerstvé bylinky

Tip jak uchovat čerstvé bylinky

Obrázek Margaret- jemný, vanilkovo- kakaový moučník - (bez vajec)

Margaret- jemný, vanilkovo- kakaový moučník - (bez vajec)

Obrázek Pečené fíky s citrónovým krémem

Pečené fíky s citrónovým krémem

Obrázek Domácí máslo - v obchodě nekupuji

Domácí máslo - v obchodě nekupuji

Obrázek VeganglutenFreebean burger - VGFBB - Fazolové burgery

VeganglutenFreebean burger - VGFBB - Fazolové burgery

Obrázek Špaldovo- žitný chléb z domácí pekárny

Špaldovo- žitný chléb z domácí pekárny

Obrázek Smothie z červené řepy, pomeranče, banánu by Romča

Smothie z červené řepy, pomeranče, banánu by Romča

Obrázek Vynikající bulgur se žampióny (i chlapi si pošmáknou)

Vynikající bulgur se žampióny (i chlapi si pošmáknou)

TOPlist