Makové mléko - Jak z máku vytvořit dobré mlíčko
Potřebné přísady:
- 130g mletého máku
- 850 - 1000 ml vody
Postup přípravy:
- Namletý mák dáme do mixéru a zalijeme vodou. Necháme louhovat 2-3 hodiny. Občas promícháme. Někdy nechávám louhovat přes noc, ale není to vůbec nutné. Nápoj má našedlou barvu. Po uplynutí doby mák s vodou mixujeme na nejvyšší stupeň cca 5 minut. Makové mléko se napění uvolněným tukem a zesvětlá. Teď přecedíme přes jemné sítko a následně přes plátýnko. Pokud chcete mít mlíčko světlé postup opakujte. Moje děti milují když není úplně světlé a tak neopakuji postup.
- Mák má vysoký obsah vápníku. Cca ve 100g ho máme 1460mg. Což je pěkné číslo. Makové mléko také pomůže při překyselení organismu avšak pokud chceme nápoj použít pro tento účel nesmíme sladit. Makové mléko neskladujeme dlouho je nejlépe ho co nejdříve vypít. Já osobně skladuji ve skleněné lahvi v lednici max 2 dny, ale většinou je do druhého dne pryč. Pro děti co milují mák je to fantastický a dětmi milovaný nápoj.
- Mák obsahuje 20% kvalitní bílkoviny a 42% nejlepšího tuku co můžete tělu dodat. Také obsahuje hodně vápníku a je významným zdrojem zinku a obsah zinku a železa také není zanedbatelný.
- Pro lidi s oslabenou slinivkou je tento nápoj dobře stravitelný a je t dobrý zdroj vápníku, který nezatěžuje trávení.
- Doporučuji pít ženám v době těhotenství a také dětem.
- Makové mléko podle mnoha lidí nahradí živočišné mléko. Každopádně v makovém mléku je o mnoho více vápníku než v mléčných výrobcích. Můžete doslazovat medem, nebo přidat do mixéru datle, nebo banány. Někdo doslazuje stévií, raw kakaem.
VegetariánskéAutor receptuRomča
Mohlo by se Vám líbit