Čočkové burgery (Scott Jurek) - vegan
Potřebné přísady:
- 1 šálek sušené čočky
- 2 a 1/2 šálku vody
- 1 lžička petržele kudrnky
- 1/4 lžičky pepře
- 3 stroužky česneku (natřeného)
- 1 a 1/4 šálku najemno nasekané cibule
- 1/2 šálku namletých ořechů (vlašské, kešu nebo lískové)
- 2 šálky strouhanky
- 1/2 šálku mletého lněného semínka
- 3 šálky najemno nasekaných žampionů
- 1 a 1/2 šálku najemno nasekané kapusty, špenátu nebo jiné listové zeleniny
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 a 1/2 lžičky mořské soli
- 1 lžička mleté červené papriky
Postup přípravy:
- Do menšího hrnce dáme čočku, vodu, petržel, natřený jeden stroužek česneku a 1/4 šálku cibule a přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme zčásti přiklopené, dokud čočka nezměkne a voda se nevyvaří.
- Zatímco se čočka vaří, smícháme v míse namleté ořechy, strouhanku a lněné semínko. Přidáme lahůdkové droždí, sůl, pepř, mletou papriku a dobře promícháme.
- Zbylou cibuli, česnek, houby a zeleninu osmahneme na oleji (cca 8-10min) a poté odstavíme ze sporáku.
- Do měkké čočky přidáme ocet a hořčici a šťouchadlem na brambory nebo vařečkou rozmačkáme na hustou kaši.
- Ve velké míse smícháme čočku, s osmahnutou zeleninou a suchou směsí se strouhankou. Podle chuti lze případně přimíchat 1 lžičku koření Čubrica, Zlaté nebo Adžika. Necháme uležet v lednici cca 15-30 minut, klidně i přes noc.
- Mokrýma rukama uplácáme kuličky, které smažíme na troše oleje nebo grilujeme na lávovém kameni.
VeganskéAutor receptuAmy S.
Mohlo by se Vám líbit