Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Vaření, pečení, receptyVegetariánské a veganskéVeganské

Čočkové burgery (Scott Jurek) - vegan

Potřebné přísady:
  • 1 šálek sušené čočky
  • 2 a 1/2 šálku vody
  • 1 lžička petržele kudrnky
  • 1/4 lžičky pepře
  • 3 stroužky česneku (natřeného)
  • 1 a 1/4 šálku najemno nasekané cibule
  • 1/2 šálku namletých ořechů (vlašské, kešu nebo lískové)
  • 2 šálky strouhanky
  • 1/2 šálku mletého lněného semínka
  • 3 šálky najemno nasekaných žampionů
  • 1 a 1/2 šálku najemno nasekané kapusty, špenátu nebo jiné listové zeleniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 a 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 lžička mleté červené papriky
Postup přípravy:
  1. Do menšího hrnce dáme čočku, vodu, petržel, natřený jeden stroužek česneku a 1/4 šálku cibule a přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme zčásti přiklopené, dokud čočka nezměkne a voda se nevyvaří.
  2. Zatímco se čočka vaří, smícháme v míse namleté ořechy, strouhanku a lněné semínko. Přidáme lahůdkové droždí, sůl, pepř, mletou papriku a dobře promícháme.
  3. Zbylou cibuli, česnek, houby a zeleninu osmahneme na oleji (cca 8-10min) a poté odstavíme ze sporáku.
  4. Do měkké čočky přidáme ocet a hořčici a šťouchadlem na brambory nebo vařečkou rozmačkáme na hustou kaši.
  5. Ve velké míse smícháme čočku, s osmahnutou zeleninou a suchou směsí se strouhankou. Podle chuti lze případně přimíchat 1 lžičku koření Čubrica, Zlaté nebo Adžika. Necháme uležet v lednici cca 15-30 minut, klidně i přes noc.
  6. Mokrýma rukama uplácáme kuličky, které smažíme na troše oleje nebo grilujeme na lávovém kameni.
Veganské
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Tempeh na žampionech podle De LI

Tempeh na žampionech podle De LI

Obrázek Vegušenky by Romča - ovesné - bez vajec

Vegušenky by Romča - ovesné - bez vajec

Obrázek Dobrožrútsky cake s kokosom a zelenou pšenicou

Dobrožrútsky cake s kokosom a zelenou pšenicou

TOPlist