Postup přípravy:
- Začneme s přípravou bešamelu.
- Máslo necháme rozpustit v kastrolu s dvojitým dnem, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Když máslo začne bublat, vsypeme cibuli a asi dvě minuty mícháme (cibule jen lehce zesklovatí). Pak cibuli zasypeme moukou, rozmícháme a minutu opékáme jíšku. Poté zalijeme mlékem, přidáme sůl, pepř, bobokový list a muškátový ořech, přivedeme k varu, stáhneme na velmi mírný plamen a za občasného míchání 20 minut vaříme.
- Že je bešamel hotový poznáme tak, že když přejedeme prstem po zadní straně lžíce, zůtane na ní ohraničená stopa a omáčka je hustá a ze lžíce stéká velmi pomalu.
- Omáčku přepasírujeme přes jemné síto.
- Uvaříme těstoviny (uvařte i ty, které mají na obale napsané, že vařit nepotřebují, já jednou jedny takové nepředvařila a těstoviny byly po upečení velmi velmi al dente).
- V širokém hrnci uvaříme vodu, osolíme ji (cca 1 lžíce soli na 3 l vody) a těstoviny postupně vaříme cca 2-3 minuty (čerstvé domácí těstoviny stačí vařit asi minutu). Těstovinu vyjmeme z vody a položíme na rovný povrch (já pokládám na čistou linku), aby vychladly a nezkroutily se.
- Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
- Na dno zapekácí mísy položíme těstoviny - podle potřeby je můžeme oříznout . Já měla z předepsaného množství surovin dva menší pekáčky - viz fotky - a na každou vrstvu jsem využila asi 2,5 obdélníku. Pokud použijete velký pekáč, počítejte asi s 4-5 pláty těstoviny na vrstvu.
- Na tětoviny rozetřeme čtvrtinu bešamelu, zasypeme 20 g parmezánu a opatrně navrstvíme třetinu boloňského ragú. Zopakujeme ještě 2x - dohromady tedy máme 3 vrstvy těstoviny, bešamelu, sýra a masové směsi. Nahoru položíme poslední část těstovin, potřeme zbytkem bešamelu, zasypeme zbytkem sýra.
- Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 30 minut.
Hlavní jídlaAutor receptuMarcela - Pradobroty