Suroviny na 8 porcí (my děláme z dvojnásobku, ale je to opravdu makačka:o)):
- 2 bobkové listy
 
- 10 kuliček černého pepře
 
- 5 kuliček nového koření
 
- 200 g cibule
 
- 3 stroužky českého česneku
 
- 300 g očištěné mrkve
 
- 200 g celeru
 
- 100 g řapíkatého celeru (pokud nemáte, lze vynechat)
 
- 100 g pancetty (nemívám doma, používám cca 50 g slaniny)
 
- 70 ml olivového oleje
 
- 400 g mletého hovězího (krku, hrudí)
 
- 400 g mletého vepřového (Vaněk doporučuje bok, já používám libovější plecko)
 
- 20 g soli
 
- 70 g rajčatového protlaku
 
- mletý pepř
 
- 150 ml červeného vína
 
- 400 g loupaných rajčat
 
- špetka mletého muškátového oříšku
 
- 200 ml vody