V tomto receptu neuvádím přesné množství surovin, jelikož jsme vařili „podle oka“.
Potřebné přísady:Špenátové pesto:
- 1 hrnek čerstvého baby špenátu
- 1 stroužek česneku
- hrst kešu oříšků
- olivový olej
- strouhaný parmezán
- sůl, pepř
- citronová šťáva (nemusí být)
Rizoto:
- 1 hrnek rýže na rizoto (Arborio)
- ½ cibule
- bílé víno
- zeleninový vývar
- parmezán
- špenátové pesto
- citron
- + ryba, citronová šťáva a kůra
Postup přípravy:
- 1. Připravte si pesto. (Ve většině receptů se uvádí, že je potřeba spařit lístky špenátu, ale já to nedělám, navíc většinou pesto dělám už z povadlejších lístků, které se nehodí na talíř. Perfektně to funguje i s polníčkem, rukolou, bazalkou.) V mixéru nasekejte lístky špenátu s oříšky. Parmezán nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte ke směsi a přilévejte olivový olej (chceme spíš hustší směs), dochuťte citronovou šťávou (není potřeba), solí a pepřem.
- 2. Na hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte jemně nakrájenou cibuli a lehce orestujte. Zalijte bílým vínem, jakmile se alkohol odpaří, přidejte rýži (neproplachujeme) a za stálého míchání restujte (cca 2 minuty). Podlijte zeleninovým vývarem (anebo vodou). Rizoto hlídejte, míchejte a podlévejte.
- 3. Když je rýže měkká (al dente), přidejte nastrouhaný parmezán, promíchejte a přidejte špenátové pesto. V případě potřeby dochuťte solí, pepřem.
- 4. Rybu můžete připravit na grilu, pánvi anebo péct v troubě. Záleží čistě na Vaší chuti. My tresku připravovali jen s pár kapkami citronové šťávy, solí a pepřem.
- Tip: Špenátové rizoto je výborné samo o sobě a ryba není potřeba, prostě si jen udělejte rizoto a přidejte hoblinky parmazánu, určitě Vás to taky uspokojí.
Hlavní jídlaAutor receptuIvana Reich