Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
OstatníVaření, pečení, recepty

Bezový sirup

Potřebné přísady:
  • 30–40 květů čerstvého bezu (neumytých, jen očistit od broučků)
  • 2 litry vody
  • 2 kg cukru (krystal nebo třtinový)
  • 2 citrony (nejlépe bio – na kolečka)
  • 1 lžíce kyseliny citronové (pomůže s trvanlivostí a chutí)
Postup přípravy:
  1. Květy bezu rozlož na chvíli ven, aby z nich odešli broučci, ale nemyj je, aby se neztratilo aroma.
  2. Do velkého hrnce nalij 2 litry vody, přidej na kolečka nakrájené citrony, kyselinu citronovou a vlož květy.
  3. Zakryj a nech stát 24–48 hodin na chladném místě (ne na slunci).
  4. Poté přes plátno nebo jemné sítko přeceď do jiného hrnce.
  5. Přidej cukr a za stálého míchání zahřívej, dokud se nerozpustí. Nech probublat cca 5 minut, ale nevař příliš dlouho, aby nezmizela vůně květů.
  6. Ještě horký sirup nalij do čistých, vyvařených lahví a pevně uzavři.
  7. Tipy:
  8. Skladuj v lednici nebo temnu a chladu. Po otevření vždy do lednice.
  9. Můžeš ho pít ředěný vodou (klidně i perlivou), nebo použít do čaje, dezertů či na zmrzlinu.
Ostatní

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Domácí müslli čokoládové - kam se hrabe kupované

Domácí müslli čokoládové - kam se hrabe kupované

Obrázek Košík na vajíčka aneb konec rozbitým vejcím

Košík na vajíčka aneb konec rozbitým vejcím

Obrázek Palačinky na šnůře chlazené

Palačinky na šnůře chlazené

Obrázek Domácí pažotkové máslo s květy

Domácí pažotkové máslo s květy

TOPlist