Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
OstatníVaření, pečení, recepty

Bezový sirup

Potřebné přísady:
  • 30–40 květů čerstvého bezu (neumytých, jen očistit od broučků)
  • 2 litry vody
  • 2 kg cukru (krystal nebo třtinový)
  • 2 citrony (nejlépe bio – na kolečka)
  • 1 lžíce kyseliny citronové (pomůže s trvanlivostí a chutí)
Postup přípravy:
  1. Květy bezu rozlož na chvíli ven, aby z nich odešli broučci, ale nemyj je, aby se neztratilo aroma.
  2. Do velkého hrnce nalij 2 litry vody, přidej na kolečka nakrájené citrony, kyselinu citronovou a vlož květy.
  3. Zakryj a nech stát 24–48 hodin na chladném místě (ne na slunci).
  4. Poté přes plátno nebo jemné sítko přeceď do jiného hrnce.
  5. Přidej cukr a za stálého míchání zahřívej, dokud se nerozpustí. Nech probublat cca 5 minut, ale nevař příliš dlouho, aby nezmizela vůně květů.
  6. Ještě horký sirup nalij do čistých, vyvařených lahví a pevně uzavři.
  7. Tipy:
  8. Skladuj v lednici nebo temnu a chladu. Po otevření vždy do lednice.
  9. Můžeš ho pít ředěný vodou (klidně i perlivou), nebo použít do čaje, dezertů či na zmrzlinu.
Ostatní

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Domácí majonéza - tatarská omáčka bez vajec

Domácí majonéza - tatarská omáčka bez vajec

Obrázek Domácí salko a pikao a  za pár kaček

Domácí salko a pikao a za pár kaček

Obrázek Tvarohové koblížky bez kynutí

Tvarohové koblížky bez kynutí

Obrázek Horčice z cukety podle Jitušky

Horčice z cukety podle Jitušky

TOPlist