Recepty jsou z kuchařky z roku 1924. Knedlíky plníme libovolným ovocem, můžeme použít i povidla. Většinou se těsto rozválí, vykrájí čtverce, které se naplní a rukou zakulatí. Někdo ale uždibuje kousky, které plní a tvoří knedlíky. Délku vaření vždy musíme přizpůsobit velikosti knedlíků i tloušťce těsta. Časy jsou orientační. Vždy zkusíte jeden knedlík vyndat, rozkrojit a podle toho ukončit vaření ( pozn. je pro začínající kuchařinky).
KYNUTÉ KNEDLÍKY:
Potřebné přísady:
- ½ kg polohrubé mouky
- 1lžička soli
- ¼ l mléka
- 2 dkg kvasnic – udělat kvásek
- 5 dkg moučkového cukru
- 5 dkg másla
- 1 žloutek
Postup přípravy:
- Zaděláme těsto tak, až se dělají puchýřky a necháme na kamnech kynout asi ½ hodiny. Tvoříme knedlíky, které vaříme 10-15 minut.
TVAROHOVÉ KNEDLÍKY
- POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
- 4 dkg másla
- 5 dkg cukru
- 2 vejce
- Špetka soli
- ½ kg tvarohu
- 10 dkg strouhanky
- 4 dkg krupice
- 4 dkg polohrubé mouky
- POSTUP PŘÍPRAVY:
- Utřeme máslo s vejci, solí, tvarohem a cukrem. Přidáme strouhanku, mouku, krupici a propracujeme v nepříliš tuhé těsto. Plníme knedlíky a vaříme 7-10 minut. Můžeme dělat i neplněné, po uvaření roztrhat a polít třeba jahodovou rozhudou.
TŘENÉ Z TVAROHOVÉHO TĚSTA
- POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
- 3 dkg másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 8 dkg strouhaného tvarohu
- ¼ l mléka
- 45 dkg hrubé mouky
- POSTUP PŘÍPRAVY:
- Do mísy dáme máslo, špetku soli, vajíčko, žloutek, strouhaný tvaroh a třeme asi 5 minut. Přidáme mouku, mléko a opět třeme.
- Po chvilce dáme na vál a vypracujeme rukama hladké těsto. Necháme je pod kastrolem asi ½ hodinky odpočívat. Tvoříme knedlíky, které vaříme 8-10 minut.
NADÝCHANÉ KNEDLÍKY
- POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
- 50 dkg polohrubé mouky
- 4 lžíce cukru
- 20 g kvasnic
- asi 4 dl smetany nebo plnotučného mléka
- 1 žloutek
- špetka soli
- POSTUP PŘÍPRAVY:
- Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Tvoříme knedlíky, které vaříme asi 10 minut.
OstatníAutor receptuRecepty ze Šumavské vesnice