100 g jemně pokrájených tvarůžků (můžeme i nastrouhat; pokud ještě nejsou zcela uzrálé, nevadí.
100 ml smetany ke šlehání
1/2 střední cibule najemno nakrájené
2 lžíce sekané čerstvé plocholisté petrželky
1 kávová lžička uzené papriky
2 lžíce pažitkového pomazánkového másla (může být i bez příchuti nebo s cibulkou)
podle chuti sůl
pečivo - chléb, opečená topinka, ale i dalamánek nebo světlá houska či rohlíky
Postup přípravy:
Den předem (ale klidně i dva nebo tři) smícháme v misce, která má víčko, smetanu ke šlehání s tvarůžky - a zavřeme. Uložíme do chladna. Tu a tam promícháme - stačí jednou, maximálně dvakrát denně, a pokud tvarůžky smetanu "vypijí", lžíci nebo dvě přidáme (můžeme nahradit i mlékem nebo smetanou na vaření). Někdy to ale není nutné.
Alespoň 2 hodiny před plánovanou večeří směs smícháme s cibulkou, petrželkou, pomazánkovým máslem a uzenou paprikou, podle chuti lze dosolit. Necháme v chladu uležet a podáváme.
Tip:
Pomazánka báječně chutná na křupavých topinkách nebo tmavém chlebu, lze ji použít na jednohubky. Vyzkoušejte k bramborám na loupačku. Hodí se k ní beraní rohy.
Pokud máte rádi ještě pikantnější, přidejte podle uvážení chilli papričku.