Je sezóna marmelád, džemů, sirupů a medů. Marmelády můžete vařit v různých kombinacích, je jen na Vaší fantazii,jaké ovoce a bylinky propojíte. Já třeba dnes do marmelády přidala i 3 broskve, protože jsem je potřebovala zpracovat. Třešně jsou nevýrazné, proto jsou dobré s jahodama, rybízem, angreštem,mátou,meduňkou nebo levandulí. Je to opravdu na Vás.
Potřebné přísady:
- 2 kg třešní
- 60 dkg cukru
- 5 stonků meduňky
- 3 broskve
- 3 lžíce rumu
- 2 citróny
Postup přípravy:
- Třešně dáme do hrnce ( dávám i s peckami, protože potom stejně pasíruji), podlijeme asi 1dcl vody a spolu s meduňkou rozvaříme. Propasírujeme přes sítko a odvážíme protlak, popř. doplníme vodou do 1kg.
- Tzn. na 1kg protlaku je 60dkg cukru. Do protlaku přisypeme cukr, nakrájené broskve a přidáme rum, který se odpaří. Vaříme do zhoustnutí.
- Zkusíme kápnout na talířek, jestli marmeláda rosolovatí a přidáme šťávu z citrónu. Povaříme už jen asi 3 minuty. Horké dáme do sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.
OstatníAutor receptuRecepty ze Šumavské vesnice