Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
OstatníVaření, pečení, recepty

Salát s pečenou zeleninou a pošírovaným vejcem

Potřebné přísady:

Pro 4 střední porce

Pečená zelenina

  • 800 g brambor
  • 4 velké mrkve
  • 2 střední cibule
  • 3 menší cukety
  • 4 menší bulvy červené řepy
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce bazalky
  • 1/2 lžičky červené papriky
  • 1/2  lžíce tymiánu
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce oleje

Dip

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžičky hořcice
  • 1 lžička tmavého balzamica
  • sůl, pepř Pošírované vejce (na jednu porci)*
  • 1 vejce
  • voda
  • kvasný ocet
  • sůl, pepř
Postup přípravy:

Pečená zelenina

  1. Troubu zapneme na 200°C (horkovzduch na 180°C). Pekáč s víkem vymažeme lžickou oleje.
  2. Brambory oloupeme (nové brambory jen očistíme kartáčkem, jemnou slupku necháme) a nakrájíme na 3mm tenké plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, cibuli na tenká kolečka. Řepu oloupeme škrabkou na brambory, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky (tenčí než brambory). Cuketu nakrájíme asi na 1 cm silná půlkolečka. Vše přednáme do mísy, zakápneme olejem, osolíme, opepříme, přidáme hořcici, bazalku, papriku a tymián a všechno promícháme.
  3. Ochucenou zeleninu přemístíme do pekáče, zakryjeme a ve vyhřáté troubě pečeme 60 minut. Pak odstraníme víko a pečeme dalších asi 20 minut do změknutí zeleniny.

Dip

  1. 200 g zakysané smetany
  2. 2 lžičky hořcice
  3. 1 lžička tmavého balzamica
  4. sůl, pepř
  5. Všechny ingredience promícháme a necháme vychladit.
  6. Pošírované vejce
  7. Vejce si vyklepneme do menší mističky, ze které půjde dobře přemístit do vody.
  8. Vodu přivedeme k varu a následně stáhneme plamen asi na půl výkonu, aby voda neklokotala, ale stoupaly z ní bublinky. Přidáme asi lžíci octa a lžící roztočíme hladinu do menšího víru. Do víru opatrně vyklopíme vajíčko - vír ve vodě způsobí, že bílek hezky obalí žloutek. Vaříme 3 minuty, pak vajíčko děrovanou lžící vyndáme z vody.

Dokončení

  1. baby špenát, polníček či rukola, nebo salát dle chuti
  2. tmavé balzamico
  3. -----------------------------------------------
  4. Na talíř rozprostřeme omytý a okapaný baby špenát, zlehka osolíme a zakapeme balzamicem. Na špenátové hnízdo navrstvíme pečenou zeleninu a nahoru dáme pošírované vejce, které osolíme a opepříme. Podáváme s dipem, který si každý strávník dává podle libosti.
Ostatní
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Pár tipů co s vejci po Velikonocích

Pár tipů co s vejci po Velikonocích

Obrázek Pavlínčiny česnekové trojúhelníčky

Pavlínčiny česnekové trojúhelníčky

Obrázek Slaný štrůdl rychlá večeře

Slaný štrůdl rychlá večeře

Obrázek Koka sušenky podle Ládi Hrušky

Koka sušenky podle Ládi Hrušky

Obrázek Košík na vajíčka aneb konec rozbitým vejcím

Košík na vajíčka aneb konec rozbitým vejcím

Obrázek Pesto z medvědího česneku by Romča

Pesto z medvědího česneku by Romča

Obrázek Palačinky na šnůře chlazené

Palačinky na šnůře chlazené

TOPlist