Bábovka kolibřík - Hummingbird bundt cake
Potřebné přísady:Těsto:
- hladká mouka 260 g
- banány 270 g
- pekanové ořechy 80 g
- ananasový kompot (bez nálevu) 170 g
- strouhaný kokos 30 g
- velká vejce 2 ks
- rostlinný olej 130 ml
- cukr krystal 130 g
- jedlá soda 4 g
- sůl ½ lžičky
- skořice 1 lžička
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- + máslo na vymazání formy, polohrubá mouka na vysypání
Krémová náplň:
- krémový sýr 250 g (Buko, Gervais, Lučina)
- máslo 50 g
- cukr krystal 50 g
- vejce 1 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- vanilkový extrakt nebo citronová šťáva 1 lžička
Poleva z krémovýho sýru:
- krémový sýr 45g
- máslo 25g
- moučkový cukr
- + nasekané pekanové ořechy na posypání
Postup přípravy:
- 1. Troubu předehřejte na 180 °C, bábovkou formu vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Pekanové ořechy nasypte na plech vyložený pečícím papírem, pečte asi 6 minut – rozvoní se. Po vychladnutí je nasekejte na hrubo.
- 2. Připravte si krémovou náplň – změklé máslo vyšlehejte se sýrem a cukrem. Přidejte vejce, mouku a na závěr extrakt nebo šťávu z citronu.
- 3. Ananas nasekejte na menší kousky, banány rozmačkejte vidličkou. Ve velké míse smíchejte mouku, kokos, cukr, sodu, sůl a skořici. Přidejte pekanové ořechy a zamíchejte. V jiné míse prošlehejte vejce s olejem, vanilkovým extraktem a přidejte ananas a banány.
- 4. Smíchejte suché suroviny s tekutými a těsto nalijte asi do poloviny bábovkové formy. Do formy přidejte krémovou náplň (snažte se, aby se náplň nedotýkala formy) a nakonec přidejte zbylé těsto.
- 5. Pečte asi 1 hodinu, propečenost zjistíme špejlí. Po upečení necháme zcela vychladnout.
- 6. Na polevu si rozpusťte máslo, přidejte sýr a míchejte do hladka, postupně přidáváme moučkový cukr tak, aby poleva byla krásně tuhá. Nakonec na polevu přidáme nasekané pekanové ořechy. Před servírováním nechte polevu ztuhnout.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuIvana Reich
Mohlo by se Vám líbit