Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

🍓 Jahodové rolky s citronovou polevou

Potřebné přísady:
  • Na těsto:
  • • 220 ml plnotučného mléka
  • • 1 lžička sušeného droždí
  • • 2 hrnky hladké mouky
  • • ¼ hrnku cukru
  • • ¼ lžičky soli
  • • ¼ hrnku změklého másla
  • • 1 vejce
  • Na náplň:
  • • asi ¾ hrnku jahodového džemu
  • • 1 hrnek čerstvých jahod (nakrájených na malé kostičky)
  • Na citronovou polevu:
  • • ½ hrnku smetanového sýra (např. Philadelphia)
  • • 3 lžíce másla (měkkého)
  • • 1 lžička vanilkového extraktu
  • • 1 a ½ hrnku moučkového cukru
  • • šťáva ze ½ citronu (nebo podle chuti)
Postup přípravy:
  1. Těsto:
  2. Mléko lehce ohřej (ať je vlažné, ne horké) a vmíchej do něj droždí. Nech pár minut odstát, až začne trochu pěnit.
  3. Mezitím v míse smíchej mouku, cukr, sůl, vejce a změklé máslo. Přidej mléčnou směs s droždím a vypracuj hladké těsto – ručně nebo v robotu. Nech kynout na teplém místě asi hodinu, až zdvojnásobí objem.
  4. Náplň a rolky:
  5. Těsto rozválej na obdélník silný asi 0,5 cm. Potři ho jahodovým džemem a posyp nakrájenými čerstvými jahodami. Zaroluj jako roládu a nakrájej na asi 12 stejných dílků.
  6. Rolky dej do máslem vymazané zapékací misky nebo plechu. Nech ještě 20–30 minut dokynout.
  7. Pečení:
  8. Předehřej troubu na 180 °C a peč rolky dozlatova – asi 20–25 minut.
  9. Citronová poleva:
  10. V míse vyšlehej smetanový sýr s máslem, přidej moučkový cukr, vanilku a citronovou šťávu. Míchej dohladka.
  11. Dokončení:
  12. Ještě teplé rolky přelij citronovou polevou
Moučníky, dezerty, dorty

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Jednoduchý, nepečený, čokoládový cheesecake

Jednoduchý, nepečený, čokoládový cheesecake

Obrázek Nepečený  dort jak ho možná neznáte

Nepečený dort jak ho možná neznáte

Obrázek Oriešková čokoláda v štrúdľovom ceste

Oriešková čokoláda v štrúdľovom ceste

Obrázek Kynutí  šneci s pudinkem, malinami a  cukrovou polevou

Kynutí šneci s pudinkem, malinami a cukrovou polevou

TOPlist