Vegetariánské lasagne by Romča
Potřebné přísady:
- lasagne - buď plátky nebo si je uděláme domácí
- loupaná rajčata v plechovce
- Quorn mince náhražka mletého masa - zakoupíte v síti prodejen Iceland
- sůl
- oregáno
- mléko
- máslo
- česnek
- mrkev
- muškátový oříšek celý
- cibule
- řepkový olej nebo kokosový bez vůně
- mouka hladká
- sýr nastrouhání podle chuti
Postup přípravy:
- Na pánvičce orestujeme cibulku do zlatova, přidáme na plátky pokrájený česnek a mrkev nakrájenou na kostičky. Na níj dáme náhražku masa a restujeme. Rajčata slijeme z nálevu a rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme do směsi na hlubokou pánev. Posypeme oregánem a necháme dojít. Bešamel si připraváme tak že rozpustíme cca 150g másla a nasypeme mouku přiměřené množství dokud nám bešamel nazačne houstnout a zalijeme mlékem a nastrouháme muškátový ořech.
- Bešamel poměr másla a mouky by měl být vyrovnaný na 150g másla - 150g mouky.
- Nádobu na zapékání vyložíme plátky lasagní a na ni bešamel a směs na to plátky. Takhle pořád dokola a nakonci končíme bešamelem a nastrouhaným sýrem.
- Domácí lasagne :
- Na 100g špetka soli a jedno vejce plus čajová lžička oleje. Můžeme přidat i trošku vody když by se nám těsto zdálo tuhé. Propracujeme v hnětači a nebo to lze udělat i ručně, ale to je mnohem větší práce. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme půl hodiny odpočívat. Následně vyjmeme a ve strojku na těstoviny párkrát projedeme a pak tvoříme pláty, kdo nemá strojek ručně vyválí válečkem a vykrajuje nožem pláty.
- Těsto nevaříme a ihned jím vykládáme zapékací formu. Nejlepší je přímo italská mouka, ale pokud nemáte nic se nestane a dáte klasika hladkou mouku.
Vegetariánské
Mohlo by se Vám líbit