Postup přípravy:
- Vodu na těstoviny přivedeme k varu a osolíme. Jakmile se začne znovu vařit, nasypeme do ní těstoviny a uvaříme je al dente (na skus). Špagety nesléváme, ale vyjmeme je z vody (vodu ještě budeme potřebovat).
- Mezi tím si pancettu nakrájíme na menší plátky, česnek oloupeme a nožem lehce rozmáčkneme. Ve větší pánvi rozpálíme máslo, vhodíme do něj pancettu a česnek a na mírnějším plameni asi 5 minut restujeme, dokud není slanina křupavá. Vyndáme česne z pávne.
- Vejce si rozklepmene do hrnečku, osolíme, opepříme a prošleháme vidličkou. Vsypeme většinu sýra (část necháváme na ozdobu) a promícháme.
- Pánev necháme na ohni a přidáme do ní uvařené těstoviny a asi lžíci nebo dvě vody z vaření špaget, pečlivě vše promícháme. Pánev odstavíme z ohně a těstoviny zalijeme směsí vejce a sýra, promícháváme, aby se vše spojilo a vaječná směs díky teplu z těstovin lehce ztuhla. Pokud je to třeba, přidáme ještě trochu vody ze špaget, aby byly těstoviny pěkně krémové.
- Ihned servírujeme posypané zbytkem sýra.
Hlavní jídlaAutor receptuMarcela - Pradobroty