2 lžičky jedlé sody rozpuštěné ve 2 lžičkách mléka
Hmota z ořechů
40dkg ořechů nahrubo nasekaných
12dkg másla
8dkg cukru
3 lžíce medu
Krém
1a1/2 hrnku mléka
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce Solamylu
10dkg cukru
20dkg másla
šťáva z 1 citronu
Postup přípravy:
Z uvedených přísad vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 díly - pokud to lepí, přidáme ještě trochu mouky ).
1.díl těsta - vyválíme na velikost plechu, pomocí válečku přeneseme na pečícím papírem vyložený plech - upečeme 15-20 minut na 150°C-180°C ( podle toho, jak peče trouba )
2.díl těsta - těsto vyválíme, přeneseme na pečícím papírem vyložený plech, potřeme hmotou z ořechů a upečeme stejně jako 1.díl.
HMOTA Z OŘECHŮ - na hlubší pánvi rozpustíme máslo, přidáme ořechy a trošku osmažíme. přidáme cukr a med, když to začne růžovět, odstavíme a dáme na připravené těsto a společně upečeme…..
KRÉM - kaše : mléko, mouku, Solamyl a cukr uvaříme na hustou kaši. Po zchladnutí přidáme máslo a vyšleháme v hladký krém, pak opatrně vmícháme šťávu z citrónu.
Vychladlé placky polijeme rumem - nešetříme, jinak zůstanou placky tuhé a nebudou krásně vláčné. Na 1. upečenou placku natřeme krém, navrch položíme placku s ořechovou krustou.
Necháme v chladu uležet ( alespoň 1 den ), nejlépe chutnají 3.den, ale málokdy vydrží tak dlouho…..