Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PolévkyVaření, pečení, recepty

Houbová kyselačka podle babičky - (kulajda)

Potřebné přísady:
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • brambory
  • smetana
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • nové koření
  • kmín
  • ocet
  • máslo a hladká mouka na jíšku
  • čerstvé houby
  • cibule
Postup přípravy:
  1. Mrkev, celer, petržel i brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na menší kostičky. Stejně tak pokrájíme očištěné houby.
  2. Do hrnce dáme rozpustit máslo, přidáme hladkou mouku a mícháme dokud nemáme jíšku zlatavou. Přidáme nakrájenou mrkev, celer, petržel i brambory. Osolíme, opepříme a promícháme, chvilku restujeme a zalijeme vodou. Necháme vařit, přidáme smetanu a houby a vaříme do změknutí.
  3. Nakonec do polévky rozklepneme 4 celá vejce a necháme projít minutku dvě varem. Necháme lehce zchladnout a okyselíme octem, nakonec nakrájíme cibulku a přidáme do polévky. Kdo chce může podávat s kopečkem zakysané smetany.
  4. Naše babi jí říkala houbová kulajda
  5. Dobrou chuť
Polévky
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Rychlá hrášková polévka se šunkou

Rychlá hrášková polévka se šunkou

Obrázek Poctivý zeleninový vývar s drobením

Poctivý zeleninový vývar s drobením

Obrázek Květáková polévka by Romča

Květáková polévka by Romča

Obrázek Krémová polévka z mrkve, pomerančové šťávy a zázvoru

Krémová polévka z mrkve, pomerančové šťávy a zázvoru

Obrázek Polévka s houbovým svítkem - Bavorsko

Polévka s houbovým svítkem - Bavorsko

Obrázek Smetanová hříbková omáčka by Romča

Smetanová hříbková omáčka by Romča

Obrázek Polévka z vaječné jíšky, hráškem, červenou čočkou a listovým špenátem

Polévka z vaječné jíšky, hráškem, červenou čočkou a listovým špenátem

Obrázek Krémová tomatová polévka s balsamikem a smetanou

Krémová tomatová polévka s balsamikem a smetanou

TOPlist