Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Králík na hořčici

Potřebné přísady:
  • 4 stehna z králíka
  • 40 g slaniny
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 cibule
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • bílá část z 1 pórku
  • 40 g másla + 40 g hladké mouky na jíšku
  • 2 lžíce vychlazeného másla na zjemnění omáčky
  • špetka rozmarýnu
  • sůl
  • bílý pepř
Postup přípravy:
  1. Králíka prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej a králíka opečeme ze všech stran. Opečeného králíka dáme stranou. Do hrnce přidáme na menší kostičky pokrájenou mrkev, řapíkatý celer, cibuli a pórek a vše orestujeme cca 4 minuty.
  2. Poté přilijeme bílé víno a necháme ho úplně odpařit. Opečeného králíka vrátíme do hrnce, přidáme rozmarýn a zalijeme kuřecím vývarem. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka cca 1 hodinu. Mezitím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 40 g másla.
  3. Jakmile máslo začne pěnit, přisypeme 40 g hladké mouky, rozmícháme, stáhneme oheň a mícháme cca 8 minut. Měkké maso vyjmeme z hrnce. Omáčku přecedíme přes síto, ale zeleninu nevymačkáváme. Omáčku zahustíme jíškou a na mírném ohni ji 10 minut provaříme. Dochutíme solí a pepřem, přidáme dijoskou hořčici (dijonská hořčice je docela ostrá, místo ní můžete použít klasickou plnotučnou hořčici), zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání.
  4. Omáčku krátce povaříme, stáhneme z ohně, vmícháme vychlazené máslo (omáčka se už nesmí vařit!) a promícháme. Králíka vrátíme do hotové omáčky a máme hotovo.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Risotto Parmigiano - Italské rizoto

Risotto Parmigiano - Italské rizoto

Obrázek Provensálské gratinované brambory s kuřecím masem

Provensálské gratinované brambory s kuřecím masem

Obrázek Vepřové řízečky v bramborákovém těstíčku

Vepřové řízečky v bramborákovém těstíčku

Obrázek Svíčková omáčka s houskovým knedlíčkem podle Martiny

Svíčková omáčka s houskovým knedlíčkem podle Martiny

Obrázek Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Obrázek Babiččiny španělské ptáčky

Babiččiny španělské ptáčky

Obrázek Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Obrázek Kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Obrázek Bramborový quiche s ricottou špenátem a vejci

Bramborový quiche s ricottou špenátem a vejci

TOPlist