K tradičnímu jídlu, jako je například knedlo vepřo zelo, si každý rád pochutná na krásně napařeném a nadýchaném knedlíku.
Recept, který napíšu je velmi jednoduchý a výsledek bude zaručeně skvělý.
Půl kostičky kvasnic rozdrobíme v 300 ml vlažného mléka a vlejeme na
mouku, přidáme 1 žloutek a 1 lžíci rostlinného oleje, vypracujeme těsto, které dáme vykynout, mělo by svůj objem zvětšit na dvojnásobek.
Velmi ráda pracuju na silikonové podložce, kterou si lehce potřu rostlinným olejem, to samé i s rukama, těsto se tak nelepí a není třeba podsypávat již moukou, která pak tvoří zbytečně na knedlíků drsný povrch.
Na vaření knedlíků v páře používám pekáč na pečení drůbeže/husy, má totiž vypouklý vrchní díl pekáčku.
Do pekáče nalejeme vodu, aspoň 5 cm na výšku, natáhneme na pekáč plátýnko, útěrku a tu napneme a provázkem pevně obvážeme po obvodu pekáče, aby nám dobře držela. Pekáč dáme na sporák a až se nám voda začne vařit, dáme již udělanou šišku knedlíků na útěrku, zakryjeme víkem a vaříme na mírném ohni 20 minut.
Po uvaření ihned knedlík aspoň 2×propíchneme vidličkou, vytáhneme na větší tác a knedlík po povrchu potřeme buď olejem, nebo máslem.
Pamatujte - vody v pekáčku musí být dostatek, tak ať nám vydrží po celých 20 minut vaření,vyvaří se.
Útěrku, konce po obvodě, podstrčte pod provázek, ať se vám nespálí. Knedlík je krásné napařený a kyprý.