Jablečný linecký koláč naší babičky
Potřebné přísady:
- 250 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 130 g másla
- 1 vejce
- 4 velká jablka
- vanilkový pudink
- 2 PL moučkového cukru
- 4kl skořice
- citronová šťáva
- 450ml vody (rum nebo rumová tresť - nemusí být)
Postup přípravy:
- Máslo nakrájíme na kousky do mouky a přidáme jedno vejce a cukr. Uhněteme těsto, které dáme do potravinářské folie a necháme asi 60 minut v chladu ztuhnout. Nakrájime jablka na kousky, dáme do kastrolku a přidáme 4 kl skořice a 2 pl moučkového cukru. V mističce promícháme 450ml vody s vanilkovým pudinkem a nalijeme k jablkům.Povaříme, než jablka změknou- cca 8 min. Vyndáme si vychlazené těsto a kousek si oddělíme ,aby nám zbylo na mřížku. Do předem vymazané a vysypané formy rozprostřeme těsto i do krajů tak, aby nám vznikl vyvýšený okraj.Nalijeme směs z jablek a uděláme mřížku .
- Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C v horkovzdušné troubě a na 180°C v obyčejné zhruba 30 až 40 min dozlatova. Pocukrujeme moučkovým cukrem a máme hotovo dobrou chuť .
- Do směsi jablek mužeme přidat hrozinky ,rum ,ořechy dle vlastní chuti .
- Další foto Petra Mauric
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuRomča
Mohlo by se Vám líbit