1/2 dýně Hokkaido neloupaná, nakrájená na menší kousky
1 velká cibule nasekaná na drobno
250 ml zeleninového vývaru
1 lřička koření Adžika
1 velký stroužek česneku
150 ml smetany ke šlehání
muškátový květ
špetka oregana
1 (nebo i více) mladá cibulka i s natí
sůl, pepř
olej
máslo
Postup přípravy:
Na oleji opečeme cibuli do zlatova, pak přidáme drcený česnek a po dvou minutách i dýni. Zalijeme trochou vývaru a za občasného podlévání vaříme dýni doměkka.
Směs pak rozmixujeme, přidáme špetku muškátového květu, oregano, adžiku, pepř a sůl podle chuti, nakonec vlijeme smetanu. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ještě naředit vývarem. Pak omáčku odstavíme a zjemníme lžící studeného másla.
Podáváme s těstovinami. Omáčku můžeme na talíři posypat sýrem.
Poznámka:
Masomilci nechť do omáčky přidají nasekanou šunku, moravské uzené, pečené kousky kuřecího masa atd.