Hledat
Filters

Dort kakaová louka

Potřebné přísady:
  • 5 vajec
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 ml oleje
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce práškového kakaa
  • špetka soli
  • jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

Tvarohové koule:

  • 300 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • 100 g bílé čokolády
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 30 g másla
  • pudink bez vaření s vanilkovou příchutí (dle potřeby)
  • kandované třešně
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy na bábovku
Postup přípravy:
  1. Nejprve si připravte koule do náplně. Tvaroh vymíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte strouhanou citronovou kůru, rozehřátou vlažnou čokoládu, med, měkké máslo a vše propracujte. Pokud je tvaroh příliš řídký, zahustěte ho pudinkem bez vaření. Až jej do hmoty důkladně zapracujete, nechte ji odstát, aby pudinkový prášek nabobtnal. Z hmoty tvarujte koule o průměru 4 cm, do jejichž středu vtlačíte po kandované třešni. Všechny nechte na prkénku v chladu zhruba půl hodinky ztuhnout.
  2. Poté si připravte vlastní těsto na bábovku: z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zapracujte cukr. Postupně přidejte také žloutky, přilijte tenkým pramínkem olej a pěnu propracujte. Zvlášť promíchejte v misce mouku s prosátým kakaem, solí, strouhanou pomerančovou kůrou i práškem do pečiva a sypkou směs zapracujte zvolna stěrkou do vyšlehané pěny. Část vymíchaného těsta naložte lžící opatrně na dno formy na bábovku, kterou jste vytřeli máslem a vysypali hrubou moukou. Do těsta vložte zchladlé tvarohové koule, formu dolijte zbylým těstem a v troubě vyhřáté na 170 °C bábovku pečte zhruba 35 až 40 minut (zda je skutečně upečená, samozřejmě vyzkoušejte špejlí) já jsem toto udělala do dortové formy a připravila si dvojnásobek tvarohu….z půlky jsem udělala koule a vše upekla podle receptu, po vychladnutí jsem celý koláč potřela třešňovou marmeládou a druhou půlkou tvarohu, na ten jsem poté položila fondán, z barevných fondánů, případně marcipánů jsem si vykrájela řadu kytiček, koleček, srdíček a motýlků a lístečků-některé jsem položila na mističky a nebo panáka, aby se prohnuly a byly lehce plastické a dala je na chvíli do chladu, aby držely tvar a pak už jsem jen zdobila podle toho, jak se mi líbilo, zdobení jsem připevňovala tak, že jsem štětečkem nanesla trochu vody na zadní stranu a lehce přitlačila….motýlky jsem ještě posypala perličkama, aby se od kytičektrochu odlišily.
  3. Poznámka:
  4. Ty čárky a vytlačená kolečka jsem udělala pletací jehlicí, nepoužila jsem na to nic z profesionálního nářadí pro cukráře….teda krom žehličky na fondám……dá se pokládat i bez ní, ale bývá potom dost hrbolatý a když jej chcete uhladit rukama, snadno se roztopí …myslím ale, že si šikulové dokážou najít i něco místo toho, třeba lopatku na dorty, nebo něco podobného.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist