Odpalované banánky
Potřebné přísady:
- 100gmásla
- 100g hladké mouky
- 4vejce
Krém:
- špetka mleté vanilky
- 400ml smetany ke šlehání
- lžíce cukru
Poleva:
- 100g kvalitní hořké čokolády
- oříšek másla.
Postup přípravy:
- 1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Vymažte dva plechy. Mouku prosijte na pečicí papír. Máslo nakrájejte na kousky a v kastrolu zalijte 300 ml vody. Uveďte do varu. Jakmile směs začne vřít, vsypte naráz všechnu mouku (z papíru to jde velmi snadno, nic na něm neulpí) a směsí stále míchejte, až se přestane lepit na stěny kastrolu. Stáhněte z ohně a stále důkladně míchejte, aby vzniklo měkké těsto.
- 2. Nechte těsto asi pět minut chladnout. Mezitím v misce vidličkou lehce prošlehejte vejce. Pak je postupně a po malém množství zatírejte do těsta, až bude lesklé a hladké (nemusíte spotřebovat úplně všechna vejce).
- 3. Těsto dejte do cukrářského sáčku a nasaďte na něj hubičku s dvoucentimetrovým otvorem. (Pokud nemáte cukrářský sáček, použijte silnější plastový pytlík a odstříhněte roh.) Na plech vytlačujte krátké špalíčky (asi jako koktejlové párky). Z hmoty byste měli vytvořit a si dvacet kousků. Nechávejte mezi nimi místo, pečením nabydou. Pečte 35–40 minut. Po dvaceti minutách pečení plechy otočte; pokud pečete ve dvou patrech, vyměňte i plechy mezi sebou, aby se banánky stejnoměrně propekly.
- 4. Plechy vyjměte z trouby a banánky opatrně ostrým nožem po jedné straně nařízněte, aby z nich vyšla pára. Plechy ještě na 5 minut vraťte do trouby, aby se propekly i vnitřky. Banánky by měly být světle zlaté a křupavé. Nechte je vychladnout na kovové mřížce.
- 5. Nyní si připravte vanilkový krém. Do smetany vmíchejte mletou vanilku a pak ji s cukrem vyšlehejte do polotuha. Vychladlé banánky rozřízněte a naplňte krémem.
- 6. Na polevu rozpusťte nalámou čokoládu buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce (1½ –2 minuty na středním stupni) a pak do ní vmíchejte máslo. Nechte asi deset minut vychladit a naneste na banánky.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuTereza M.
Mohlo by se Vám líbit