Postup přípravy:
- Do mísy nalijeme vlažnou vodu, přidáme odstatní suroviny, promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. Pokud se těsto hodně lepí, přisypeme na střídačku žitnou a pšeničnou mouku (já přisypávala cca 2 lžíce mouky, ale záleží na použité mouce, některá víc saje, některá míň).
- Těsto vyklopíme na vál pomoučený žitnou moukou (nepřeháníme to s množstvím, aby se nám pak mouka nedostala do chleba, kde by vytvořila nerozmíchané hrudky), poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut zrát.
- Po vyzrání těsto rozdělíme na dva díly, z obou vypracujeme bochánky (tak abychom z těsta vyhnali vzduch a střídka pak byla rovnoměrně porézní) a přemístíme je do moukou vysypaných ošatek (spojem nahoru) a necháme 50 minut kynout. Pokud nemáte ošatky, nevadí, já dávám bochánky kynout do kulatých velkých mís vyložených lehce pomoučenou utěrkou.
- Poté chleby vyklopíme na plech (opatrně, ať nespadnou, spoj bochánků se tím pádem dostane dolů) a vložím do zapářené trouby vyhřáté na 250°C (zapaříme jí tak, že na stěny trouby rozprašovačem stříkáme vodu dokud se nevytvoří pára). Po 3 minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, stáhneme teplotu na 180°C a pečeme 35-40 minut.
PečivoAutor receptuMarcela - Pradobroty