Postup přípravy:
- Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, posypeme moukou a necháme asi 10-15 minut vzejít kvásek.
- Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Trvá to celkem dlouhou, těsto je dost tuhé, ale neztrácejte naději (i robotu to trvá skoro 10 minut).
- Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 4 díly (cca 220 g těžké), vytvoříme bochánky, přikryjeme folií a necháme 20 minut kynout.
Rohlíky:
- (pokud nechápete popis zde, zkuste strejdu googla, určitě najdete návody, jak tvarovat rohlík).
- Bochánek rozválíme na kruhovou placku silnou asi 3 cm a rozdělíme jako pizzu na 8 stejných trojúhelníků. Z jednotlivých trojúhelníku stáčíme rohlíčky směrem od nejšírší části k nejužší (od kraje ke špičce), rohlík pak ještě několikrát v původním směru lehce rozválíme (aby se prodloužil a vrstvy se trochu spojili a při kynutí a pečení se rohlíky nerozevřely). Rohlíky vyrovnáme na plech, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut kynout.
- Rohlíky v počtu 8 z jednoho bocházku jsou poměrně malá záležitost a dají se použít jako banketky. Pokud byste chtěli rohlíky větší, spojte dva bochánky a z nich tvarujte placku a 8 rohlíků.
- Na fotce jsou rohlíčky, které byly vytvořeny rozdělením 1 bochánku na 8 dílků. Velikost je tak 1/4 klasického rohlíku.
Housky:
- Bochánek rozdělíme na 4 díly (v původním receptu je 8, ale opět by to byly velmi malé houstičky spíš vhodné jako banketky než na tvorbu třeba obložené housky), z každého vyválíme hada a rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vytvoříme úzké prameny. Zapleteme housky jako cop (od středu na jednu stranu, pak můžeme housku obrátit a zaplést druhou stranu), pořádně slepíme konce, přendáme na plech, přikryje a necháme 45 minut kynout.
- Na fotce housky větší velikosti - z 1 bochánku jsem tvarovala 4 housky. Velikostně jsou menší než klasické housky - cca 2/3 velikosti a váhy.
Uzly:
- Bochánek rozdělíme na 8 dílů (opět velikost banketkového pečiva, můžeme udělat jen 4 kousky, které budou dvojnásobně větší).Každý kousek rozválíme na silnějšího hada a uděláme na něm uzel. Přendáme na plech a necháme přikryté 45 minut kynout.
- Na fotce uzly menší velikosti - z jednoho bochánku 8 kousků.
- Rozpálíme si troubu na 230°C a dolů vložíme pekáč s vodou (aby se pečivo peklo v páře). Housky (rohlíky, uzly, bulky) potřeme vodou a posypeme mákem, sezamem a nebo hrubou solí s kmínem (poměr 1:1) a pečeme asi 11-15 minut (menší tvary potřebují méně, větší déle :o)).
PečivoAutor receptuMarcela - Pradobroty