🥕 Pečená mrkev se šlehanou ricottou a horkým medem
Potřebné přísady:
- Na pečenou mrkev
- • 500–600 g malých mladých mrkví (nebo větší podélně rozříznuté)
- • 2 lžíce kvalitního olivového oleje (ovocná odrůda → ideálně extra panenský)
- • 1 lžíce uzené papriky
- • ½ lžičky soli
- • ¼ lžičky mletého pepře
- • 1 lžíce medu (na potření po upečení)
- Na šlehanou ricottu
- • 300 g ricotty
- • 2 lžíce smetany 33 %
- • 1 lžíce citronové šťávy
- • ½ lžičky soli
- • 1 stroužek česneku (volitelné, jen pokud chceš lehce slanější verzi)
- Na horký med
- • 3 lžíce medu
- • ½ lžičky chilli vloček (dle chuti)
- • malý šplích jablečného octa (balanc)
- Na dokončení
- • čerstvý tymián
- • hrst nasekaných pistácií
Postup přípravy:
- (4 porce – perfektní příloha nebo lehká večeře)
- 🛒 Suroviny
- Na pečenou mrkev
- • 500–600 g malých mladých mrkví (nebo větší podélně rozříznuté)
- • 2 lžíce kvalitního olivového oleje (ovocná odrůda → ideálně extra panenský)
- • 1 lžíce uzené papriky
- • ½ lžičky soli
- • ¼ lžičky mletého pepře
- • 1 lžíce medu (na potření po upečení)
- Na šlehanou ricottu
- • 300 g ricotty
- • 2 lžíce smetany 33 %
- • 1 lžíce citronové šťávy
- • ½ lžičky soli
- • 1 stroužek česneku (volitelné, jen pokud chceš lehce slanější verzi)
- Na horký med
- • 3 lžíce medu
- • ½ lžičky chilli vloček (dle chuti)
- • malý šplích jablečného octa (balanc)
- Na dokončení
- • čerstvý tymián
- • hrst nasekaných pistácií
- ⸻
- 🥣 Postup
- 1) Upeč mrkev tak, aby byla měkká a karamelizovaná
- 1. Předehřej troubu na 210 °C (horkovzduch 200 °C).
- 2. Mrkev opláchni, nech klidně i s nahoře ustřihnutou natí.
- 3. V míse promíchej mrkev s olejem, uzenou paprikou, solí a pepřem.
- 4. Rozlož na plech – mrkve se nesmí překrývat.
- 5. Peč 25–35 minut, podle velikosti.
- • Na konci má být mrkev měkká, lehce připálená na okrajích → to dává chuť.
- 6. Po vyndání ji lehce potřij 1 lžící medu – nech se vsáknout.
- 2) Ušlehej ricottu do krémové pěny
- 1. Do mísy dej ricottu, smetanu, citron, sůl (a česnek, pokud chceš).
- 2. Mixuj tyčovým mixérem 1–2 minuty, až směs zesvětlá a bude opravdu našlehaná.
- 3. Dej na 15 minut do lednice – zpevní.
- 3) Udělej horký med
- 1. Malý kastrůlek → med + chilli vločky.
- 2. Zahřej na mírném plameni (nesmí vřít), jen aby se chilli otevřelo.
- 3. Na závěr kapka jablečného octa (zlepší chuť, nebude to ulepené).
- 4) Sestavení
- 1. Na talíř rozetři šlehanou ricottu do „vlnky“.
- 2. Navrch naskládej horkou pečenou mrkev.
- 3. Zakápni horkým chilli medem.
- 4. Posyp pistáciemi a tymiánem.
Polévky
Mohlo by se Vám líbit