Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PolévkyVaření, pečení, recepty

🥕 Pečená mrkev se šlehanou ricottou a horkým medem

Potřebné přísady:
  • Na pečenou mrkev
  • • 500–600 g malých mladých mrkví (nebo větší podélně rozříznuté)
  • • 2 lžíce kvalitního olivového oleje (ovocná odrůda → ideálně extra panenský)
  • • 1 lžíce uzené papriky
  • • ½ lžičky soli
  • • ¼ lžičky mletého pepře
  • • 1 lžíce medu (na potření po upečení)
  • Na šlehanou ricottu
  • • 300 g ricotty
  • • 2 lžíce smetany 33 %
  • • 1 lžíce citronové šťávy
  • • ½ lžičky soli
  • • 1 stroužek česneku (volitelné, jen pokud chceš lehce slanější verzi)
  • Na horký med
  • • 3 lžíce medu
  • • ½ lžičky chilli vloček (dle chuti)
  • • malý šplích jablečného octa (balanc)
  • Na dokončení
  • • čerstvý tymián
  • • hrst nasekaných pistácií
Postup přípravy:
  1. (4 porce – perfektní příloha nebo lehká večeře)
  2. 🛒 Suroviny
  3. Na pečenou mrkev
  4. • 500–600 g malých mladých mrkví (nebo větší podélně rozříznuté)
  5. • 2 lžíce kvalitního olivového oleje (ovocná odrůda → ideálně extra panenský)
  6. • 1 lžíce uzené papriky
  7. • ½ lžičky soli
  8. • ¼ lžičky mletého pepře
  9. • 1 lžíce medu (na potření po upečení)
  10. Na šlehanou ricottu
  11. • 300 g ricotty
  12. • 2 lžíce smetany 33 %
  13. • 1 lžíce citronové šťávy
  14. • ½ lžičky soli
  15. • 1 stroužek česneku (volitelné, jen pokud chceš lehce slanější verzi)
  16. Na horký med
  17. • 3 lžíce medu
  18. • ½ lžičky chilli vloček (dle chuti)
  19. • malý šplích jablečného octa (balanc)
  20. Na dokončení
  21. • čerstvý tymián
  22. • hrst nasekaných pistácií
  23. 🥣 Postup
  24. 1) Upeč mrkev tak, aby byla měkká a karamelizovaná
  25. 1. Předehřej troubu na 210 °C (horkovzduch 200 °C).
  26. 2. Mrkev opláchni, nech klidně i s nahoře ustřihnutou natí.
  27. 3. V míse promíchej mrkev s olejem, uzenou paprikou, solí a pepřem.
  28. 4. Rozlož na plech – mrkve se nesmí překrývat.
  29. 5. Peč 25–35 minut, podle velikosti.
  30. • Na konci má být mrkev měkká, lehce připálená na okrajích → to dává chuť.
  31. 6. Po vyndání ji lehce potřij 1 lžící medu – nech se vsáknout.
  32. 2) Ušlehej ricottu do krémové pěny
  33. 1. Do mísy dej ricottu, smetanu, citron, sůl (a česnek, pokud chceš).
  34. 2. Mixuj tyčovým mixérem 1–2 minuty, až směs zesvětlá a bude opravdu našlehaná.
  35. 3. Dej na 15 minut do lednice – zpevní.
  36. 3) Udělej horký med
  37. 1. Malý kastrůlek → med + chilli vločky.
  38. 2. Zahřej na mírném plameni (nesmí vřít), jen aby se chilli otevřelo.
  39. 3. Na závěr kapka jablečného octa (zlepší chuť, nebude to ulepené).
  40. 4) Sestavení
  41. 1. Na talíř rozetři šlehanou ricottu do „vlnky“.
  42. 2. Navrch naskládej horkou pečenou mrkev.
  43. 3. Zakápni horkým chilli medem.
  44. 4. Posyp pistáciemi a tymiánem.
Polévky

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Pórková polévka s knedlíčky

Pórková polévka s knedlíčky

Obrázek Kuřecí vývar s židovskými kremplach

Kuřecí vývar s židovskými kremplach

Obrázek Polévka z čerstvého špenátu s fazolemi a vejcem by Romča

Polévka z čerstvého špenátu s fazolemi a vejcem by Romča

Obrázek Krémová polévka z mrkve, pomerančové šťávy a zázvoru

Krémová polévka z mrkve, pomerančové šťávy a zázvoru

Obrázek Smetanová hříbková omáčka by Romča

Smetanová hříbková omáčka by Romča

Obrázek Mexická polévka s dýní a kuřecím masem

Mexická polévka s dýní a kuřecím masem

Obrázek Cizrnová polévka s restovanou slaninou podle paní Jany

Cizrnová polévka s restovanou slaninou podle paní Jany

TOPlist