Mrkev, celer, petržel, cibulku a pórek očistíme a nakrájíme. Mrkev krájím na kolečka a některé na čtvrtky. Pórek pokrájím na kolečka a stejně tak jarní cibulku. Z velkých kusů se lépe pak uvolňuje chuť do vývaru. Cibuli klasikou překrojím jen na polovinu.
Do kastrolku dám olivový olej a kousek másla a na něj všechnu zeleninu a opékám po všech stranách cca 5 minutek. Poté zaliji vodou a vařím do změknutí. Přisolím mořskou solí. Kdo chce může přidat bujón nebo koření podle chuti. Já nepoužívám, jeliko6 mám malé děti a každý si může na talíři dochutit podle libosti.
Tak teď strouhankové knedlíčky:
Ty si připravíme tak, že rozklepneme dvě vejce do mističky a přidáme majoránku, bazalku, sůl, pepř -(kdo chce) a přidáváme strouhanku dokud nám nevznikne řidší těsto z kterého mokrýma rukama tvarujeme knedlíčky, které rovnou vhazujeme do vroucí polévky a vaříme okolo pěti až sedmi minut.