Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Veka

Potřebné přísady:
  • 225 ml vlažné vody
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 5 g cukru krupice
  • 10 g soli
  • 15 g čerstvého droždí
  • 20 g rostlinného oleje
Postup přípravy:
  1. Recept  je na 2 veky asi 30 cm dlouhé.
  2. Do mísy nalijeme vodu (teplota asi 30°C), přidáme ostatní suroviny (droždí a sůl ať se moc nedotýkají), promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. (nemusíme nechat vzejít kvásek, recept funguje i bez něj:o)). Vypracované těsto vyklopíme na pomoučený vál (silikonový netřeba pomoučit, dřevěný raději ano), rozdělíme na dvě poloviny, vypracujeme z nich bochánky, velmi lehce je poprášíme moukou, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 30-45 minut zrát.
  3. Po vyzrání bochánky rozválíme na tenké ovály, přetočíme je delší stranou k sobě, těsto přeložíme, zamáčkneme (viz obrázky) a smotáme do válečku (a ještě několikrát poválíme po směru, aby se spoje lépe propojily a veka se při kynutí a pečení nerozevírala). Konce válečku zapíchneme prstem dovnitř a rukama dotvoříme  stejnoměrný váleček. Položíme na plech, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 40 minut kynout.
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Levný chléb od Ládi Hrušky - za 12 kaček super chleba

Levný chléb od Ládi Hrušky - za 12 kaček super chleba

Obrázek Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Obrázek Cheese biscotti with leek and cranberries

Cheese biscotti with leek and cranberries

Obrázek Šunkové rohlíčky z tvarohového těsta - Strašínsko 1937

Šunkové rohlíčky z tvarohového těsta - Strašínsko 1937

Obrázek Domácí chléb ze špaldové mouky podle paní Jany

Domácí chléb ze špaldové mouky podle paní Jany

Obrázek Rohlíky - bílé tukové - klasika

Rohlíky - bílé tukové - klasika

TOPlist