Postup přípravy:
- Recept je na 2 veky asi 30 cm dlouhé.
- Do mísy nalijeme vodu (teplota asi 30°C), přidáme ostatní suroviny (droždí a sůl ať se moc nedotýkají), promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. (nemusíme nechat vzejít kvásek, recept funguje i bez něj:o)). Vypracované těsto vyklopíme na pomoučený vál (silikonový netřeba pomoučit, dřevěný raději ano), rozdělíme na dvě poloviny, vypracujeme z nich bochánky, velmi lehce je poprášíme moukou, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 30-45 minut zrát.
- Po vyzrání bochánky rozválíme na tenké ovály, přetočíme je delší stranou k sobě, těsto přeložíme, zamáčkneme (viz obrázky) a smotáme do válečku (a ještě několikrát poválíme po směru, aby se spoje lépe propojily a veka se při kynutí a pečení nerozevírala). Konce válečku zapíchneme prstem dovnitř a rukama dotvoříme stejnoměrný váleček. Položíme na plech, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 40 minut kynout.
PečivoAutor receptuMarcela - Pradobroty