Tradiční medové perníčky by Romča
Potřebné přísady:
- 410g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 polévková lžíce perníkového koření
- 110g tuku
- 150g moučkového cukru
- 1 kávová lžička soda
- 2 polévkové lžíce medu
Postup přípravy:
- Vejce rozklepneme do mísy a přidáme cukr a utřeme krásně do pěny. Přidáme změklý tuk na pečení a šleháme cca 3 minuty. Do směsi přidáme med a perníkové koření a promícháme. Mouku smícháme v jiné misce se sodou a postupně budeme přisypávat do mísy s vejcem a dalšími ingrediencemi. postupně vpracujeme mouku do směsi a teď pěkně rukama hněteme tak aby jsme měli krásně vypracované těsto. Nešidíme, ona ta ruční práce se nám vrátí. Dáme do lednice alespoň na dvě hodiny odležet.
- Vyndáme z lednice a na vál a vyválíme si z těsta silnější placku a vykrajujeme perníčky. Perníčky pečeme na plechu s podložkou nebo vyložené pečícím papírem. Já peču na 160 stupňů asi 8-10 minut, ale tohle raději každý podle svých zkušeností s vlastní troubou.
- Perníčky peču nejen o vánocích ale i o velikonocích a nebo dětem jen tak, místo sušenek :-)
- Peču různé tvary a pan perníček nesmí chybět. Nazdobíte už každý podle sebe.
- Poleva 200g cukru moučka smícháme s polovinou bílku a zakápneme citronovou šťávou, promícháme a zdobíme. Pokud chcete barevné, můžete obarvit přírodně a nebo použít jakékoli potravinářské barvivo.
Vánoční cukroví
Mohlo by se Vám líbit