**Tohle linecké cukroví je od mojí pratetičky, kterou jsem ani osobně neznala. Ale její linecké znala celá naše rodina a celá vesnice ve které žila. Prateta pekla vánoční cukroví lidem z vesnice a oni zase donesli vajíčka navíc, mléko, máslo. Byla to taková místní pekařka - upovídaná paní co peče dokonalé cukroví a vánočky. Tak ji znali lidé co do vesničky jen dojížděli třeba za rodiči. Škoda že jsem ji nemohla poznat a jejímu umění se přiučit více. **
**Po pratetičce zůstalo jen pár receptů a ostatní kdoví kam zmizely :-( **
**Tak se podělím o tento mnoha lidmi oblíbený a pro nás absolutně tradiční. Letos s moderním nádechem ve formě tiskátek, ale ta chuť zůstává pořád stejná a když se dodrží i vše domácí tak se ta lahoda jen rozpadá na našich mlsných jazýčcích. **
To jsem se nám nějak rozpovídala až jsem se tu málem rozplynula nad tou pro mě tradiční chutí - jak my u nás říkáme Pratetino rozplývající se linecké :-)
TAK A JDEME NA TO :-)
Potřebné přísady:
- 355g hladké mouky
- 125g moučkový cukr
- 250g másla - já použila domácí a to je teprve parádička - ( čím kvalitnější máslíčko, tím famóznější výsledek)
- vanilkový cukr - můžete si udělat doma - (návod jak na to popíšu pod receptem na linecké)
- kúra z citronu - raději nějaký bio
- 2 žloutky
Postup přípravy:
- Tak nejprve si připravíme všechny potřebné ingredience na stůl, nebo kuchyňkou linku. Připravíme si také vál a váleček na vyvalování těsta. Struhadlo na nastrouhání citronové kůry, mísu na zadělání těsta a folii. Nezapomeneme na vykrajovátka, plech a pečící papír. Tak snad máme vše co budeme potřebovat připravené a můžeme se dát do díla.
- Nejprve si rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Bílky si dáme do skleničky stranou a využijeme třeba na sněhové pusinky :-)
- Do mísy dáme moučkový cukr a do něj přidáme cukr vanilkový. Promícháme a přidáme dva žloutky. Metličkou šleháme krásně do pěny a přidáme zchladlé rozpuštěné máslíčko. Teď si prosejeme mouku rovnou do mísy kde již máme základ našeho parádního lineckého těsta. Ještě nemícháme a přidáme si nastrouhanou kůru z pečlivě omytého nejlépe bio citronu. Zkoušela jsem do jedné várky lineckého těsta dát kůru pomerančovou a bylo to také moc dobré. Tak to jen kdyby někdo chtěl změnu a nebo jen tak chtěl vyzkoušet. V původním receptu je samozřejmě klasiky kůra z citronu.
- Tak a jsem skoro u konce. Teď vezmeme vařečku a mícháme tak aby se nám těsto začalo krásně pojit. Vál si poprášíme hladkou moukou a těsto z misky na vál vyklopíme. Důkladně si omyjeme ruce a osušíme. Těsto budeme vypracovávat pěkně tradičně a to znamená jak jinak :-) No přeci ručně :-) Na této části si dejte záležet, ač se to nezdá je to velmi důležitý krok a čím lépe těsto rukama propracujeme, tím lepší cukroví pak budeme mít.
- Tak a je to :-)
- Z vypracovaného těsta si uválíme úhlednou kouli, nebo válec - jak se komu víc líbí, zabalíme do folie a dáme do lednice odpočívat - nejlépe přes noc. Pokud spěcháte nechte to těstíčko alespoň tři hodinky v klidu spinkat prosím :-) Udělejte si čaj pokliďte, popovídejte si s rodinou a přáteli a pak se na to vrhněte.
- Druhý den ráno těsto vyndáme z lednice a postupujeme už klasickým způsobem. Necháme si těsto maličko povolit, rozdělíme na díly. Nezapomeneme si zapnout troubu, aby se nám krásně předehřála a cukroví se krásně upeklo.
- Poprášíme vál moukou a válečkem vyválíme plát. No a už vykrajujeme námi zvolené tvary, které následně pokládáme na plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou- to je na vás na co jste zvyklí a co používáte.
- No a šup s tím do předem předehřáté trouby, pán Bůh nám to požehnej a pečeme. Čas pečení si netroufám napsat, prosím řiďte se každý podle své trouby a také podle těsta. Když je hotové je krásně narůžovělé, místy může být zlatavě hnědé.
- Po upečení skládáme do nějaké krabičky, vyložené ubrouskem s vánočním motivem. Necháme vychladnou a můžeme skladovat v chladu. Pro lepší rozležení můžete také přidat kousky pokrájeného jablka.
- Pár dní před vánoci slepujeme domácí marmeládou a kdo chce ještě přizdobí.
- Tip: Po vyndání z trouby můžete jako někdy já ještě horké obalit v moučkovém cukru s vanilkou.
- Tak a slíbený recept na Domácí vanilkový cukr
- Budeme tedy potřebovat:
- 2 vanilkové lusky
- 400g cukr krystal
- Postup :
- Jsou dva způsoby buď pokrájené lusky jen rozříznete a vložíte do cukru a nebo cukr s lusky pomixujete po částech v mixéru. Já mixuji když chci mít víc cítit tu vanilku, přijde mi to tak mnohem lepší. Není to však nutné, hodně lidí říká, že v tom vidím ten rozdíl hlavně já jelikož mixuji. Nicméně mám výkonný mixér a tak to mám hned a na jeden zátah tak mi to nijak nevadí a dělám tak. nýbrž jsem takto zvyklá. Pak zavřete do nějaké sklenice a je to.
- Tak to už bude asi vše. Přeji Vám všem hlavně klidné Vánoce, plné lásky od Vaší milované rodiny a také přátel a všech hodných lidí se srdcem na správném místě.
- K té lásce, pohodě a klidu- snad jen popřeji tu krásnou vůni, třeba právě z našeho tradičního Pratetinčiného rozplývajícího se lineckého cukroví :-)
- Dívejme se na svět krásně, dobrou chuť a ještě jednou ty nejkrásnější svátky klidu Vám úpřimě a z celého srdce přeje Romča
Vánoční cukroví