Svatomartinská husa s petrželovými knedlíčky od Martiny
Potřebné přísady:
Husa
sůl
kmín
Na knedlíky
500g starší pečivo
100g petržel. - nasekaná.
120g másla
500ml mléka
7ks vejce
trocha muškátového ořechu
šperky soli
Zelí
sůl
kmín
mouka
sádlo
sůl
cukr
ocet
zelí
Postup přípravy:
Husu osolíme a okmímujeme, dáme do pekáče, podlijeme pouze vodou a pečeme na 80 stupňů 13 hodin. Po 13 hodinách husu odkryjeme a pečeme další 3 hodiny.
Knedliky
Pečivo nakrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem a necháme pečivo nasáknout. Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Máslo vyšleháme a vmíchejte všechny žloutky. Z bílků vyšlehámd tuhý sníh, který opatrně vmícháme do másla a žloutků. Přidáme nasekanou petrželku a nasáklé pečivo a také přistrouhámd trochu muškátového ořechu.
Z připraveného těsta vyválíme válečky nebo koule, které obalíme potravinářskou fólií a následně zabalíme ještě do alobalu.
Dáme do vroucí vody a vaříme 20-25 minut. Poté vyjmeme a na prkénku propíchání na několika ístech vidličkou. Necháme chvilku cca 5 minut odpočinout a následně rozbalíme. Krájíme nití a nebo kráječem na knedlíky.
Zelí
Zelí očistíme a nakrouháme. Cibuli nakrájíme najemno. V hrnci zpěníme Cibulku, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme zelí, osolíme, okmínujeme a zalijeme vodou a necháme 30 minut probublávat. Po půl hodince zahustíme vuď záklepkou z mouky a vody a nebo si uděláme jíšku ze sádlo a mouky a zahustíme takto. Dochutíme případně cukrem, solí či octem, necháme projít varem a máme hotovo.