Pitta chléb
Potřebné přísady:
- 250g hl.mouky
- 1 lžička soli
- 15 g čerstvého droždí
- 150ml vlažné vody
- lžíce oliv.oleje
Postup přípravy:
- Mouku prosijeme a smícháme se solí.
- Droždí rozpustíme ve vodě, vmícháme olivový olej a nalijeme do větší mísy. Postupně vmícháváme mouku, až se nám utvoří vláčné těsto. Vyklopíme na pomoučněnou plochu a asi 5 minut hněteme, než je těsto hladké a pružné.
- Vložíme do čisté mísy a překryjeme olejem potřenou potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo až zdvojnásobí svůj objem. Jemně prohněteme a na pomoučněné ploše rozdělíme na 6 stejných dílů.
- Vytvoříme z nich kuličky, znovu překryjeme a necháme 5 minut. Z každé kuličky vyválíme oválek asi 5 mm hrubý a 15 cm dlouhý. Překryjeme a necháme kynout při pokojové teplotě asi 30 minut. Mezitím předehřejeme troubu na 230 °C, zároveň s třemi plechy. Po vyhřátí dáme na každý plech 2 kusy a pečeme asi 4-6 minut, nebo až se nafouknou.
- Není třeba aby zhnědly. Hotové dáme vychladit na drátěnou mřížku a potom je překryjeme utěrkou, aby zůstaly měkké. Troubu během pečení neotvíráme.
PečivoAutor receptuTereza M.
Mohlo by se Vám líbit