Pampeliškový sirup by Romča
Potřebné přísady:
- 500ks květů pampelišky
- 3,5l vody
- pomeranč bio - lze nahradit citrony či limetou
- 2,7 kg cukru - ( třtinový je lepší)
- 1 balení kyselina citronová
Postup přípravy:
- Natrháme pampelišky jen hlavičky, nejlepší je trhat ráno.
- Hlavičky omyjeme a necháme chvilku ve vodě, aby vyplavalo vše co tam nepatří. Moje babička to nedělala, aby nepřišla o pyl v květech. Každý tedy udělá dle sebe.
- Potom dáme panpelišky do kastrolu a přidáme na plátky nakrájenými pomeranč a také kyselinu citronovou. Kdo nechce dávat kyselinu přidá šťávu z 5 citronů.
- Přilijeme vodu a přivedeme k varu, ztlumíme a necháme probublávat 15-20 minutek. Odstavíme a necháme 24h macerovat.
- Po 24 hodinách přecedíme přes cedník a následně přes plenu či plátýnko a dáme na sporák. Přidáme cukr a vaříme až nám směs zhoustne. Plníme do čistých láhví ještě horké.
Ostatní
Mohlo by se Vám líbit