Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
OstatníVaření, pečení, recepty

Domácí těstoviny by Romča

Potřebné přísady:
  • 300g hladká mouka - ( nejlépe 00 na těstoviny) lze použit i obyč hladkou
  • 3 polévkové lžíce vlažné vody
  • 2ks velká vejce
  • 1ks žloutek
Postup přípravy:
  1. Do mísy dáme mouku, vejce, žloutek a vodu. Vypracujeme ručně nebo v robotu hladké těsto. Používám robot, velký hnětací hák a nechám hnětat 5 minut.
  2. Těsto vyndám z robotu a prohnětu ještě ručně na válu. Do velkého hrnku nalijeme vařící vodu a nechám stát hrnek s vodou cca minutku. Vodu vylít a hrnek vysušit utěrkou. Z těsta uděláme kuličku a horkým hrnkem přiklopíme. Necháme stát cca 1-2 minuty.
  3. Připravíme si strojek na těstoviny a dáme na nejširší - ( u mě číslo 7), těsto rozdělíme na několik kousků. Vezmeme jeden kousek a projedeme strojkem na 7 a to dvakrát po sobě. Snížíme na 5 a projedeme už jen jednou. Opět snížíme, tentokrát na 3 a jednou projedeme. Tyto pláty, zavěsíme a nebo položíme na vál posypaný moukou. Potom nandáme nástavec na nudle, vál posypeme moukou a každý plát projedeme nástavcem na široké nudle.
  4. Vložíme do vroucí vody na 2- 4 minuty. Pokud nemáme strojek na nudle přikryjeme hrnkem těsto a následně pokračujeme tak, že vezmeme váleček a na válu vyvalime tenký plát, stejně jako kdybychom dělali štrůdl. Těsto zatočíme a nožem pokrájíme.
  5. Dále už pak vaříme ve vroucí vodě 2-4 minuty.
  6. Takto připravené těstoviny lze skladovat v dóžete v lednici 2 dny a následně uvařit. Další známou variantou je nudle nasušit a skladovat v uzavřené dóze a poslední varianta je těstoviny zamrazit. Doporučuji předmrazit hnízda každé zvlášť a až pak je dát domrazit v sáčku společně. Těstoviny podáváme k omáckam apod. Prostě tak jak jsme zvyklí.
Ostatní
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Marcipán bez dřiny za 10 minut

Marcipán bez dřiny za 10 minut

Obrázek  Bruschetta s figami, ricottou a zelerovymi stonkami

Bruschetta s figami, ricottou a zelerovymi stonkami

Obrázek Domácí bezová marmeláda by Romča

Domácí bezová marmeláda by Romča

TOPlist