Do většího hrnce (aby měl větší plochu dna) s dvojitým dnem nasypeme cukr a zalijeme ho vodou, postavíme ho na střední plamen a necháme zahřívat. Nemícháme, čekáme, až se cukr ve vodě rozpustí na sirup. Ten necháme bublat, jen občas můžeme zlehka zakroužit hrncem. Chvíli to bude trvat, ale cukrový sirup se za nějakou dobu (třeba i 15 minut) začne zbarvovat do jantarova. Jakmile má správnou barvu (já obvykle nechávám jen tu jantarovou, aby nebyl karamel příliš hořký), je karamel připravený na další krok.
Do karamelu vlijeme po částech smetanu. Pozor, směs bude hodně bublat, prskat a bude unikat dost páry. V tuhle chvíli nic nemícháme, hrozí opaření horkou párou. Když směs dobublá, můžeme jí promíchat a následně nalít další díl smetany a postup opakovat.
Poté směs stáhneme z ohně a přidáme sůl a vanilkový extrakt, vše necháme rozpustit. Nakonec přidáme na kostičky nakrájené máslo a v horké směsi rozmícháme.
Směs přelijeme do čisté (ideálně vysterilizované) sklenice a po úplném zchladnutí skladujeme v lednici.
Před použitím můžeme karamel nahřát, aby tekl - ale vždy jen tu část, kterou chceme použít, nezahříváme celou skleničku.