125g mletých ořechů (máku nebo strouhaného kokosu)
20g rumu
špetka skořice
Postup přípravy:
Pokud se vám bude zdát náplň tekutá, přisypte trochu vanilkového pudinku ( toho polotovaru v prášku ).
Na náplně spolu všechny suroviny pořádně promícháme.
Z vlažného mléka, trošky cukru a droždí si připravíme kvásek. Mouku prosejeme, přidáme zbytek cukru, rozpuštěné máslo, sůl, žloutky, citronovou kůru a muškátová oříšek a skořici. Přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu na teplém místě odpočinout.
Vykynuté těsto rozválíme na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolečka. Kolečka ukládáme na vymaštěný plech. Já jsem kolečka vykrajovala skleničkou a dnem skleničky jsem do nich vždy udělala důlek a do něj pomocí polévkové lžíce dávala náplň. Můžete na nanášení náplně použít i zdobící sáček a cukrářské špičky.
Kraje koláčků mázneme vajíčkem a pečeme na 200 -220°C asi 7 – 10 minut – já pekla do zezlátnutí okrajů. Po vytažení potřete rozpuštěným máslem ( já přidala i trochu rumu) a posypeme moučkovým cukrem. Přiznám se, že jsem před pečením zapomněla potřít tím vajíčkem, takže jsem potírala jen po upečení okraje tím máslem, ale nijak to tomu neuškodilo
Z dvojité dávky jsem měla asi 60 koláčků o průměru 7 cm.
recept mám z velké barevné obrázkové kuchařky 2004
Přidám ještě recept na takovou univerzální náplň: Maková, ořechová nebo kokosová náplň. Mléko s oběma cukry dáme vařit. Do horkého mléka nasypeme ořechy ( mák nebo kokos ). Krátce povaříme,odstavíme a do vlažné náplně přidáme rum a mletou skořici.