Postup přípravy:
- V robotu necháme zpracovat povolené máslo a cukr, po chvíli přidáme vejce a skořici. Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme k máslovému základu a necháme zpracovat lehce mazlavé těsto.
- Na dno koláčové formy o průměru 26 cm rukama vytlačíme zpracované těsto (mám skleněnou, takže není nutné vymazávat, těsto je dost máslové a jde po upečení pěkně ven. Forma se dá vyložit alobalem nebo pečícím papírem. ).
- Troubu si rozpálíme na 180°C, horkovzduch na 160°C.
- Všechny ingredience vložíme do mísy a metličkou v ruce rozmícháme na hladkou hmotu. Nalijeme na připravené těsto. Formou trochu zavrtíme dokola, aby se tvaroh rovnoměrně rozlil na celé těsto.
- Pro vylepšení koláče můžeme oloupat 2 střední jablka, nastrouhat je na hrubém struhadle a dát na těsto a na jablka pak nalít tvarohovou náplň. V tomto případě použijeme raději dortovou formu, do koláčové by se dezert nevešel na výšku.
- Máslo rozpustíme na mírném plameni v kastrůlku, stáhneme z ohně, přisypeme skořici a cukr a pečlivě rozmícháme. Nakonec přidámem mouku a opět rozmícháme tak, aby v polevě nebyly hrudky mouky.
- Polevu lžící nakapeme na tvaroh. Vezeme vidličku, její hroty ponoříme asi 1 cm do polevy a krouživými pohyby jí ledabyle rozmícháme do horní vstvy tvarohu po celé ploše koláče.
- Vložíme koláč do trouby a pečeme asi 45 - 60 minut, poté necháme zcela zchladnout a skladujeme v lednici.
- Poznámka:
- Vyzkoušela jsem přidat na těsto dvě nastrouhaná jablka a na ně pak nalít tvarohovou náplň… Jak jsem předpokládala, výsledek je famózní! Ty jablka už tak dokonalý dezert povýší ještě o řád výš!
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuMarcela - Pradobroty