Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Kynuté jahodové knedlíky

Potřebné přísady:
  • 🥣 Suroviny na těsto (cca 12 knedlíků):
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka (vlažného)
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce rozpuštěného másla (volitelně)
  • 🍓 Náplň:
  • cca 12 středních jahod (nebo více menších)
  • cukr krystal na posypání (volitelné)
  • 🧈 Na dokončení:
  • rozpuštěné máslo
  • tvaroh / zakysaná smetana / cukr / mletý mák dle chuti
Postup přípravy:
  1. Připrav kvásek:
  2. Do misky nalij trochu vlažného mléka, rozdrob droždí, přidej lžíci cukru a trochu mouky. Nech vzejít kvásek asi 10 minut.
  3. Zamíchej těsto:
  4. Do velké mísy dej zbytek mouky, špetku soli, vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Přilévej zbytek mléka a vypracuj hladké, vláčné těsto. Zakryj utěrkou a nech kynout cca 45–60 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  5. Plnění a tvarování:
  6. Těsto rozděl na stejné kousky (cca 12). Každý zplošti, doprostřed dej jahodu, zabal a vytvoř kuličku tak, aby byla jahoda dobře uzavřená uvnitř.
  7. Vaření:
  8. Knedlíky vkládej do vroucí osolené vody. Vař zvolna cca 8–10 minut podle velikosti. V polovině vaření je otoč, aby byly rovnoměrně uvařené.
  9. Podávání:
  10. Ihned po vyjmutí propíchej knedlíky vidličkou, aby vyšla pára. Podávej s rozpuštěným máslem, cukrem, tvarohem nebo zakysanou smetanou, případně posypané mletým mákem.
Hlavní jídla

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Kuře na žampionech se šunkovými knedlíky

Kuře na žampionech se šunkovými knedlíky

Obrázek Smažený celer s celerovou kaší

Smažený celer s celerovou kaší

Obrázek Zapečené, smetanové kuřecí závitky se špenátem

Zapečené, smetanové kuřecí závitky se špenátem

Obrázek Fusilly na hříbkách se smetanou, ricottou a ořechovým pestem

Fusilly na hříbkách se smetanou, ricottou a ořechovým pestem

TOPlist