Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Koblihy

Potřebné přísady:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g cukru krupice
  • 250 ml vlažného mléka
  • 60 g másla
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z ½ citrónu
  • 3 lžíce rumu
  • sádlo případně olej na smažení

Náplň:

  • sklenička marmelády (meruňkové, jahodové)
  • 4 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
Postup přípravy:
  1. V misce rozetřeme droždí s 1 lžičkou cukru krupice, přidáme 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci hladké mouky, zamícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Trvá to cca 15 minut. Obě mouky se solí prosejeme do mísy, přidáme zbytek cukru, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, rum, přilijeme zbytek mléka s rozpuštěným máslem a kvásek a vypracujeme hladké nelepící těsto. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme minimálně hodinu kynout.
  2. Z vykynutého těsta na pomoučněném vále vyválíme cca 1 cm vysoký plát. Na jedné polovině plátu si hrnečkem naznačíme kolečka, ale nevykrajujeme je. Do středu každého kolečka dáme lžičku marmelády smíchanou s vanilkovým cukrem a rumem, překryjeme druhou polovinou plátu a v místech vyboulení vykrojíme hrnečkem kolečka.
  3. Takto připravené koblihy přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout. Koblihy smažíme ve vyšší vrstvě sádla (oleje) na mírnějším ohni po obou stranách dozlatova.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Marcipánovo-čokoládové uzlíky

Marcipánovo-čokoládové uzlíky

Obrázek Luxusní nadýchané tvarohové šátečky

Luxusní nadýchané tvarohové šátečky

TOPlist