V misce rozetřeme droždí s 1 lžičkou cukru krupice, přidáme 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci hladké mouky, zamícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Trvá to cca 15 minut. Obě mouky se solí prosejeme do mísy, přidáme zbytek cukru, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, rum, přilijeme zbytek mléka s rozpuštěným máslem a kvásek a vypracujeme hladké nelepící těsto. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme minimálně hodinu kynout.
Z vykynutého těsta na pomoučněném vále vyválíme cca 1 cm vysoký plát. Na jedné polovině plátu si hrnečkem naznačíme kolečka, ale nevykrajujeme je. Do středu každého kolečka dáme lžičku marmelády smíchanou s vanilkovým cukrem a rumem, překryjeme druhou polovinou plátu a v místech vyboulení vykrojíme hrnečkem kolečka.
Takto připravené koblihy přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout. Koblihy smažíme ve vyšší vrstvě sádla (oleje) na mírnějším ohni po obou stranách dozlatova.