Skořicový trhací chléb
Potřebné přísady:
- 380g hladká mouka nebo manitoba
- 130g máslo
- 100g hnědý cukr na posyp - ( nepatří do těsta při zadelavání)
- 150ml mléka
- 50g cukr -( patří do těsta )
- 2ks střední vejce
- polovina kostky droždí
- špetka soli
- 2 - 4 lžičky skořice
Postup přípravy:
- Mléko malinko ohřejeme a přidáme trochu bílého cukru, droždí - promícháme a necháme vzejít kvásek.
- Mouku prosijeme do mísy, smícháme s vejci, solí, zbylým bílým cukrem, vzešlým kváskem a 50g změklého másla. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. To trvá zhruba hodinku někdy hodinku a půl.
- Na pomoučněný vál dáme vykynuté těsto a vyválíme obdélník o síle zhruba půl centimetru.
- Máslo rozpustíme, potřeme s ním těsto. Necháme si asi 2-3 lžíce na potření vrchu chleba.
- Hnědý cukr smícháme se skořicí a těsto namazané máslem posypeme, opět si trochu ponecháme na posyp.
- Posypaný obdélník nakrájíme na čtverce nebo obdélníky podle rozměru formy v které budeme chléb péct viz. foto.
- Nakrájené kusy poskládáme na sebe, dáme do vymazané formy a necháme opět zakryté kynout cca hodinu.
- Po vykynutí potřeme máslem, posypeme cukrem se skořicí a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 30-40 minut podle trouby.
Moučníky, dezerty, dorty
Mohlo by se Vám líbit