8 šalotky, oloupané a nakrájené na poloviny podélně
250g malých nových brambor
3 oloupané stroužky česneku, nakrájíme na poloviny podélně
200g baby karotka
2-3 fenykl cibule (asi 500 g celkové hmotnosti), z nichž každý nakrájíme na 8 klínů
600ml vroucí zeleninového vývaru
300g ovocné bílé víno, například Sauvignon Blanc nebo Pinot Grigio
špetka muscovado cukru
½ lžičky light sójové omáčky
200g zelené fazolky
250g kaštan houby
200g baby cukety, každý nakrájíme na 4 kusy
2 lžičky kukuřičné mouky
½ čerstvé červené chilli
1 polévková lžíce nasekané pažitky
Postup přípravy:
Knedlíky - vetřete mouku a máslo dohromady. Vmíchejte sýr, petržel a sůl a pepř a dejte stranou.
Rozehřejte olej ve velké pánvi nebo kastrolu (asi 3,5 l) , pak přidejte polovinu šalotky. Orestujte po dobu 2-3 minut dokud nezezlátne. Nyní stále pracuje na poměrně vysokou teplotu, přidáme brambory a opět restujeme, asi 5-7 minut, za stálého míchání dřevěnou vařečkou. Přidejte česnek, mrkev a fenykl, a opětně restujeme. Nalijte trošku vody, spolu s většinou z vína, pak vmíchejte cukr a sójovou omáčkou a přiveďte k varu. Vaříme zakryté 10 minut.
Vmíchá se asi 2 lžíce vody do knedlíků - směsi aby vzniklo měkké těsto. Vytvoříme malé kousky, aby vzniklo 20-25 knedlíků, poté vytvarujte kolečka o velikosti cherry rajčat. Přidejte zelené fazolky a dusíme 5 minut, pak přidejte houby a cukety. Vmíchejte kukuřičnou mouku do zbývajícího vína, dokud se nerozpustí, poté zamíchejte do kastrolu, dokud nezhoustne. Přiveďte k varu, dobře promíchejte a pak opatrně umístěte knedlíky na vrcholu. Zakryjte pánev pokličkou a dusíme mírně asi 15 minut, dokud knedlíky nevyrostou a nebudou hotové, a guláš je bohatý a hustý a zelenina příjemně měkká.
Mix chilli a bylinek spolu v malé misce promícháme a nasypeme na vrchjídla v kastrolu.