Jarní vegetariánský kastrůlek
Potřebné přísady:Na knedlíky
- 100g mouka s kypřícím práškem
- 50g másla při pokojové teplotě, na kusy
- 50g zralý čedar, jemně nastrouhaný
- 3 lžíce jemně nasekané petrželky
Pro kastrolu
- 3 lžíce light olivového oleje
- 8 šalotky, oloupané a nakrájené na poloviny podélně
- 250g malých nových brambor
- 3 oloupané stroužky česneku, nakrájíme na poloviny podélně
- 200g baby karotka
- 2-3 fenykl cibule (asi 500 g celkové hmotnosti), z nichž každý nakrájíme na 8 klínů
- 600ml vroucí zeleninového vývaru
- 300g ovocné bílé víno, například Sauvignon Blanc nebo Pinot Grigio
- špetka muscovado cukru
- ½ lžičky light sójové omáčky
- 200g zelené fazolky
- 250g kaštan houby
- 200g baby cukety, každý nakrájíme na 4 kusy
- 2 lžičky kukuřičné mouky
- ½ čerstvé červené chilli
- 1 polévková lžíce nasekané pažitky
Postup přípravy:
- Knedlíky - vetřete mouku a máslo dohromady. Vmíchejte sýr, petržel a sůl a pepř a dejte stranou.
- Rozehřejte olej ve velké pánvi nebo kastrolu (asi 3,5 l) , pak přidejte polovinu šalotky. Orestujte po dobu 2-3 minut dokud nezezlátne. Nyní stále pracuje na poměrně vysokou teplotu, přidáme brambory a opět restujeme, asi 5-7 minut, za stálého míchání dřevěnou vařečkou. Přidejte česnek, mrkev a fenykl, a opětně restujeme. Nalijte trošku vody, spolu s většinou z vína, pak vmíchejte cukr a sójovou omáčkou a přiveďte k varu. Vaříme zakryté 10 minut.
- Vmíchá se asi 2 lžíce vody do knedlíků - směsi aby vzniklo měkké těsto. Vytvoříme malé kousky, aby vzniklo 20-25 knedlíků, poté vytvarujte kolečka o velikosti cherry rajčat. Přidejte zelené fazolky a dusíme 5 minut, pak přidejte houby a cukety. Vmíchejte kukuřičnou mouku do zbývajícího vína, dokud se nerozpustí, poté zamíchejte do kastrolu, dokud nezhoustne. Přiveďte k varu, dobře promíchejte a pak opatrně umístěte knedlíky na vrcholu. Zakryjte pánev pokličkou a dusíme mírně asi 15 minut, dokud knedlíky nevyrostou a nebudou hotové, a guláš je bohatý a hustý a zelenina příjemně měkká.
- Mix chilli a bylinek spolu v malé misce promícháme a nasypeme na vrchjídla v kastrolu.
- Zdroj viz odkaz
Mohlo by se Vám líbit