Falafel s jogurtovou omáčkou - vegetariánský karbanátek
Potřebné přísady:Falafel:
- 2 hrnky cizrny (římský hrách)
- svazek jarní cibulky
- 1 lžička římského kmínu (NE obyčejný!!!)
- 2 lžíce nasekané petržele
- 2 lžíce natě koriandru
- 0,5 lžičky semínek koriandru
- 4 stroužky česneku
- špetka chilli
- sůl a pepř
- 1 lžička jedlé sody
- olej na smažení
Omáčka:
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 0,5 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička máty
- 1 lžička koriandrové nati
- 0,5 lžičky mletého římského kmínu
- 2 lžíce nadrobno nasekané cibulky
Postup přípravy:
- Cizrnu si alespoň na 24 hodin namočíme do vody. (Nekupujte v plechovce!)
- Z cizrny, které už je měkká ale pořád křupavá, přecedíme vodu a odebereme cca půl hrnku a dáme do mixéru - rozmixujeme tak, aby zůstaly větší kousky. Dáme stranou.
- Vezmeme celý zbytek cizrny a všechny ingredience krom oleje, dáme do mixéru a necháme rozmixovat na kaši. Pokud se zdá kaše moc řídká, můžeme přidat trochu mouky nebo hrašky, ale nebývá to nutné.
- Vmícháme zpět i kousky, přikryjeme fólií a necháme hodinu uležet v lednici.
- Poté rukama tvarujeme menší karbanátky a smažíme ve vyšší vrstvě oleje na střední stupeň. Dáme okapat na ubrousky.
- Pro dietáře: Možno udělat i placky a péct na pečícím papíře v troubě - ale nemám vyzkoušené.
- Omáčka: Všechno smícháme dohromady a necháme alespoň hodinku ustát v chladu.
- Podáváme s malým zeleninovým salátem (rajčata, okurky, olivy, ledový salát…), nebo v arabském chlebu (pita) se zeleninou i dresingem.
- Tepelně neupravené placičky lze zamrazit a schovat pro nečekanou návštěvu, v plastové misce vydrží v mrazáku i dva měsíce.
VegetariánskéAutor receptuMichaela S.
Mohlo by se Vám líbit