Falafel s jogurtovou omáčkou - vegetariánský karbanátek
Potřebné přísady:
Falafel:
2 hrnky cizrny (římský hrách)
svazek jarní cibulky
1 lžička římského kmínu (NE obyčejný!!!)
2 lžíce nasekané petržele
2 lžíce natě koriandru
0,5 lžičky semínek koriandru
4 stroužky česneku
špetka chilli
sůl a pepř
1 lžička jedlé sody
olej na smažení
Omáčka:
1 kelímek bílého jogurtu
0,5 lžičky citronové šťávy
1 lžička máty
1 lžička koriandrové nati
0,5 lžičky mletého římského kmínu
2 lžíce nadrobno nasekané cibulky
Postup přípravy:
Cizrnu si alespoň na 24 hodin namočíme do vody. (Nekupujte v plechovce!)
Z cizrny, které už je měkká ale pořád křupavá, přecedíme vodu a odebereme cca půl hrnku a dáme do mixéru - rozmixujeme tak, aby zůstaly větší kousky. Dáme stranou.
Vezmeme celý zbytek cizrny a všechny ingredience krom oleje, dáme do mixéru a necháme rozmixovat na kaši. Pokud se zdá kaše moc řídká, můžeme přidat trochu mouky nebo hrašky, ale nebývá to nutné.
Vmícháme zpět i kousky, přikryjeme fólií a necháme hodinu uležet v lednici.
Poté rukama tvarujeme menší karbanátky a smažíme ve vyšší vrstvě oleje na střední stupeň. Dáme okapat na ubrousky.
Pro dietáře: Možno udělat i placky a péct na pečícím papíře v troubě - ale nemám vyzkoušené.
Omáčka: Všechno smícháme dohromady a necháme alespoň hodinku ustát v chladu.
Podáváme s malým zeleninovým salátem (rajčata, okurky, olivy, ledový salát…), nebo v arabském chlebu (pita) se zeleninou i dresingem.
Tepelně neupravené placičky lze zamrazit a schovat pro nečekanou návštěvu, v plastové misce vydrží v mrazáku i dva měsíce.