Recept z Česká škola kuchařská,rok 1907
Příprava je jiná, než jsme naučené a pokud by se do těsta dalo více cukru, byl by to výborný zákusek. Buchtičky jsou krásně nadýchané. Předpis neměl poměr mléka a mouky, tak jsem opět čarovala, ale myslím,že budete maximálně přisypávat mouku.
Ještě jeden poznatek. Jak se buchtičky před pečením zalévají mlékem, možná je lepší vršek zpočátku zakrýt, protože spodek je ponořený a vršek se rychleji pálí. Já je chytla na poslední chvilku.
Potřebné přísady:Buchtičky:
- 15 dkg másla
- 2 vejce
- 4 lžíce cukru
- 2 dcl mléka
- kvásek z 1 droždí ( 3 lžíce teplého mléka,1 lžička cukru,droždí)
- kůra z 1/2 citrónu
- 50 dkg polohrubé mouky
- hrst rozinek
- 5 lžic mléka s vanilkovým cukrem a 1 lžíce cukru,lžíce másla na zalití
Vanilkový krém:
- 2 žloutky
- 10 dkg cukru
- 2 lžíce škrobu
- vanilkový cukr nebo kousek vanilky
- 4 - 5 dcl mléka
Postup přípravy:
- Zaděláme kvásek, utřeme máslo s vejci, cukrem, kůrou a přisypeme mouku. Zapracujeme kvásek a vlažné mléko. Těsto dobře propracujeme,dle potřeby přidáme mouku. Do těsta dáme rozinky a ještě propracujeme.
- Těsto není tuhé, ale vláčné. Necháme kynout. Z vykynutého těsta tvoříme malé buchtičky a klademe těsně vedle sebe do vymazané formy nebo malého pekáčku. Necháme znova asi 15 minut kynout.
- Ohřejeme mléko rozšleháme v něm máslo, cukr, vanilkový cukr a nalijeme na buchtičky. Pečeme při 185 st.asi 30 minut.
- Vanilkový krém:
- 2 žloutky
- 10 dkg cukru
- 2 lžíce škrobu
- vanilkový cukr nebo kousek vanilky
- 4 - 5 dcl mléka
- Žloutky, cukry a škrob utřeme přilijeme mléko, mícháme a vaříme do zhoustnutí.
- Můžete použít i vanilkový puding.
- Dobrou chuť!
Hlavní jídlaAutor receptuRecepty ze Šumavské vesnice