Hledat
Filters

Vepřové medailonky se žampionovou omáčkou a bramborovými noky

Potřebné přísady:
  • vepřová panenka
  • sůl, pepř
  • olej

Žampionová omáčka:

  • 5 šalotek nebo 2 menší cibule
  • 400 g očištených čerstvých žampionů
  • 180 ml bílého suchého vína
  • 250 ml drůbežího vývaru (pokud nemáte tak doporučuji použít houbový bujón v kostce)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • citrónová šťáva
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce másla na osmahnutí

Bramborové noky:

  • 500 g brambor uvařených ve slupce a oloupaných
  • 300 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce sádla na obalení noků
Postup přípravy:
  1. Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky (já ji krájím na tenčí plátky, ale někdo upřednostňuje naopak širší), osolíme, opepříme a osmažíme na oleji.
  2. Žampionová omáčka:
  3. Čerstvé žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Šalotku nebo cibuli nakrájíme nadrobno. Na rozpuštěném másle osmahneme cibulku (neměla by zhnědnout), po chvilce přidáme žampiony, mícháme, dokud se nevypaří voda ze žampionů. Poté vše zalijeme bílým vínem a dusíme, dokud se nevypaří veškeré víno.
  4. Když se alkohol vypaří, odendáme 1/3 žampionů. Zbylé žampiony zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a chvilku je povaříme (část vývaru se opět vyvaří). Poté omáčku rozmixujeme dohladka. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, ochutíme mletým muškátovým oříškem a citrónovou šťávou a krátce povaříme. Pokud budete mít omáčku stále řídkou, zahustěte ji jíškou (já ji měla i bez jíšky hustou).
  5. Bramborové noky:
  6. Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, sůl, škrob, vejce a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále váleček, který rozdělíme nožem na krátké dílky. Noky vaříme v osolené vroucí vodě cca 7 minut. Noky vyjmeme do mísy, kde jsme rozpustili sádlo a ještě horké je v sádle obalíme (dělá se to proto, aby noky neokoraly).
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Zeleninový salátek s granátovým jablíčkem

Zeleninový salátek s granátovým jablíčkem

Zobrazit detail Zeleninový salátek s granátovým jablíčkem
Obrázek Hovězí kýta s hořčičnými semínky

Hovězí kýta s hořčičnými semínky

Zobrazit detail Hovězí kýta s hořčičnými semínky
Obrázek Sekaná plněná vejcem natvrdo pečená v srnčím hřbetě

Sekaná plněná vejcem natvrdo pečená v srnčím hřbetě

Zobrazit detail Sekaná plněná vejcem natvrdo pečená v srnčím hřbetě
Obrázek Kuskus s kuřecím masem a zeleninou

Kuskus s kuřecím masem a zeleninou

52
Zobrazit detail Kuskus s kuřecím masem a zeleninou
Obrázek Zapekané špagety s orechmi a pudingovou zálievkou

Zapekané špagety s orechmi a pudingovou zálievkou

Zobrazit detail Zapekané špagety s orechmi a pudingovou zálievkou
Obrázek Houbový guláš s petržekou - Strašín

Houbový guláš s petržekou - Strašín

Zobrazit detail Houbový guláš s petržekou - Strašín
Obrázek Pečená kuřecí prsa s citronovou šťávou a medem

Pečená kuřecí prsa s citronovou šťávou a medem

Zobrazit detail Pečená kuřecí prsa s citronovou šťávou a medem
Obrázek Domácí fettuccine s kuřecím masem, bazalkovým pestem, sušenými rajčaty a riccotou

Domácí fettuccine s kuřecím masem, bazalkovým pestem, sušenými rajčaty a riccotou

52
Zobrazit detail Domácí fettuccine s kuřecím masem, bazalkovým pestem, sušenými rajčaty a riccotou
TOPlist